20% от българите не са прочели нито една книга през последната година

11:20, 10 авг 22 / Култура 25 2260 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Асоциация „Българска книга“ оповести резултатите от Национално изследване на нагласите за четене сред българските граждани от различните възрастови групи.

Хората на възраст между 40 и 60-65 години са най-активно четящите. Допитването е направено в края на миналата година, каза пред БНР Мая Бобева от УС на АБК.

Най-слаб е интересът в групата между 15 и 30 години. Тази тенденция се наблюдава и през 2019 г., при подобно проучване. Най-големите конкуренти на четенето са сериалите и четенето в интернет, не на книги, а на информация“, добави Мая Бобева.

Четенето удължава живота с 20%

По думите ѝ това е световна тенденция. В Германия също е установено, че четенето намалява във възрастовата група от 44 до 54 години.

„Впечатляващо е, че 20% от анкетираните не са прочели нито една книга през последната година, голяма част от тези хора нямат нито една книга у дома“, каза Бобева.

Тя добави, че обнадеждаващото в изследването е, че 83% от анкетираните родители заявяват, че четат на децата си.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама