От ДКК обвиниха министъра на икономиката в политически натиск

14:50, 10 авг 22 25 2431 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Смиляна Нитова обвини служебния министър на икономиката Никола Стоянов в политически натиск и опит да дестабилизира компанията. По думите на Нитова на 8 август двама служители на министерството са поискали да се снабдят с документи от предприятието „Кинтекс“, без да уведомят предварително ръководството.

„Като и аз не бях уведомена за случилото се, като принципал на това дружество. Това става в края на работния ден. Действително там изпълнителните директори са представили съответните документи, които са изисквани. Но поражда у мен въпроса: Защо така спешно, защо така бързо, защо по този начин?

Нинова: Министър Стоянов лъже и манипулира

И питам ви това на вас на какво ви прилича – на снабдяване с документи от дъщерно дружество или на действие по НПК по изземване на определени материали. По този начин и с тези действия аз смятам, че министърът създава неверни представи у неговите международни контрагенти и създава впечатление в обществото, че става нещо нередно. А това не е така“, заяви Смиляна Нитова.

Тя каза още, че не е съгласна с начина, по който е разбрала за назначаването на нови трима членове на съвета на директорите на ДКК, предаде БНР. 

МИИ: ДКК не е изплатила дивидент към държавния бюджет 

Държавната консолидационна компания към този момент не е изплатила дължимия по закон дивидент към държавния бюджет, заявиха в отговор от Министерството на икономиката и индустрията. Това е първоначалната информация от анализа на реалното състояние на институцията. 

От министерството обясниха, че по закон до 30 юни, публичните предприятия, каквото безспорно е ДКК, представят на органа, упражняващ правата на държавата, одитираните и приети годишни финансови отчети, съответно индивидуални и консолидирани. „ДКК“ ЕАД не са представили пред министъра на икономиката и индустрията, нито индивидуален, нито консолидиран отчет. С това е допуснато да се забавят и постъпленията към държавния бюджет, които са изключително важни в година на толкова кризи.    

От ведомството изразяват и силно притесненение от начина, по който „изпълнителният директор саботира всички процеси“. В петък 5 август, на проведена среща между министър Никола Стоянов и Смиляна Нитова, е поискано нейно пълномощно за вписване на нови членове в управителния орган на дружеството, тъй като в момента Управителния състав е под законовия минимум. Твърденията, че тя не е знаела за какво предоставя документът не отговаря на истината.

Нещо повече, като изпълнителен директор на ДКК тя няма право да отказва вписване на нови членове на Съвета на директорите, предвид факта, че вече е взето такова решение, нито да оттегля вече дадено пълномощно в тази посока. Действията ѝ към този момент са еднолични и по същество саботират правото на принципала – в лицето на министъра на икономиката, да назначи избрани от него представители в Съвета на директорите. 

Към днешна дата ДКК функционира в разрез със Закона за публичните предприятия (чл. 22, ал.2), който гласи, че съветите на директорите на публичните предприятия, категоризирани като „големи", се състоят най-малко от петима членове. „Държавна консолидационна компания“ ЕАД по смисъла на закона е „голямо“ предприятие. Въпреки това неговият Съвет на директорите до август месец се е състоял от четирима членове. По тази причина се пристъпва към увеличаване на състава на Управителния му съвет. Едва след като в Министерството на икономиката е получена обективна информация за реалното състояние на дружеството ще се взимат всички решения, в това число кадрови. 

Все още остава неизяснен въпросът дали днешната пресконференция е дадена от Смиляна Нитова като изпълнителен директор или като участник в предстоящата предизборна кампания", заявиха още от МИИ и уточниха, че съгласно правилата членовете на Съвета на директорите на ДКК не могат да участват в медийни изяви, които касаят дейността на дружеството, без изрично решение от Съвета. Подобно решение, до колкото е известно на Министерството на икономиката и индустрията, не е разглеждано и взимано.

За „Кинтекс“

Казуса с „Кинтекс“ ЕАД. От министерството обявиха, че е получен сигнал и е стартирана проверка на компетентните органи. В него се твърди, че умишлено е допусната финансова злоупотреба в дружеството. В тази връзка са изискани документи, които са предоставени за целите на проверката. Преди да бъде получена цялата информация е вредно да бъдат разгласявани публично данни, които или могат да спомогнат да се укрие престъпление или да се компрометира сегашното ръководство на дружеството, ако посочените в сигнала данни не отговарят на истината. Именно за това детайли около сигнала не са представяни пред медии, преди да се събере цялата информация. С днешните изказвания на изпълнителния директор на ДКК умишлено се уврежда имиджа на едно от дъщерните ѝ дружества, което е недопустимо. 

Шефът на КЗП се оплака от политически натиск

Днешната пресконференция на ръководство на ДКК и вчерашната медийна проява на КЗП показват, че за някои от назначенията на предходния министър, всяка поискана информация за реалното състояние на поверената им организация, се възприема като пряко вмешателство в работата им. Министерството на икономиката и индустрията отново им припомня, че имат институционален, а не политически принципал. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама