Бягането за здраве: Полезни съвети за спортуващите

20:20, 10 авг 22 / Любопитно 25 1630 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бягането е интензивен спорт. Някои го практикуват, за да поддържат форма, а други – за да подобряват рекорди. В епизод на предаването „Евромакс” на „Дойче веле” експерти дават съвети за това как да практикуваш бягането правилно.

Първият им съвет е преди тичане спортуващият да ходи. Задължителна част от подготовката е и загряването. То ускорява сърдечната честота и дишането, подготвя мускулите, сухожилията и ставите и довежда тялото до „работна” температура, обяснява треньорът Майк Хорстман.

Загрявката трябва да трае поне 20 минути. След това изправете тялото и бягайте в по-спокойно темпо.

10-минутно бягане ни прави по-умни и щастливи

Друг важен фактор за тичащите редовно са дишащото спортно облекло и удобните маратонки, защото при бягане телесното тегло ви натоварва на всяка стъпка. „Обувките трябва да поемат тежестта. Трябва да имате достатъчно място при върха на обувката – минимум една ширина на палеца”, казва Хорстман.

Важен е и добрият стил на бягане. Треньорът съветва да стъпвате на цялото ходило, а не само на петата, защото това щади ставите.

Тялото хаби много енергия по време на бягане и губи течност – в горещите дни – около 1 литър на час. Това обаче не означава, че трябва да се наливате по време на тичане. Пийте по една малка бутилка вода – препоръчителното количество, което е добре да приемате, е 100 мл на всеки 15 минути. 

Полезно е да бягате по 2-3 пъти седмично, като всяка тренировка трябва да трае между 30 и 45 минути, пише Нова телевизия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама