След записа за подкупа: Проверяват Пламен Моллов за конфликт на интереси

16:18, 10 авг 22 25 2970 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

КПКОНПИ проверява Пламен Моллов за конфликт на интереси като ректор, съобщи във Facebook Ивайло Мирчев от „Демократична България“, след като е получил отговор от Антикорупционната комисия по негов сигнал.

„Преди няколко месеца изтече запис, в който ректорът на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. Пламен Моллов предлага на шефа на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) подкуп, за да бъде запазена дейността на „Евролаб 2011“ на граничния пункт „Капитан Андреево“. Същият този Пламен Моллов е бил шеф на БАБХ по времето на кабинета „Орешарски“, както и е член на партията на Стефан Янев“, припомня той.

След скандала с подкупа Стефан Янев обяви, че Пламен Моллов няма да участва в учредяването на партията му „Български възход“ макар да е част от Инициативния комитет. „Когато се изчисти името – тогава можем да мислим“, коментира Янев тогава.

След този случай е образувано досъдебно производство, а Пламен Моллов продължава да заема позицията на ректор на УХТ. Проследяваме неговите действия като такъв: В средата на 2020 г. назначено от Пламен Моллов длъжностно лице в УХТ, след неуспешна процедура по ЗОП, изпраща покана за пряко договаряне към фирма „Люпеан“ ЕООД за 165 000 лв. без ДДС. В документацията има изискване фирмата да се занимава със строително-ремонтни дейности. В Търговския регистър обаче „Люпеан“ ЕООД няма регистриран такъв предмет на дейност. По данни от СЕБРА от 2020 г. насам „Люпеан“ ЕООД е получила допълнително сума от 71 851,68 лв. от УХТ“, пише Ивайло Мирчев.

„Кои са „Люпеан“ ЕООД? Едноличен собственик на фирмата е Любен Йочков. Същият този Любен Йочков е и съсобственик на „Монело“ ООД заедно с Неделчо Моллов и Петя Моллова - син и съпруга на ректора на УХТ Пламен Моллов, както и на „Мултихрис“ ООД отново заедно със сина на ректора“, допълва той и подчертава, че ще наблюдава случая и ще изисква бърз резултат.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама