„Булгаргаз“ обяви търг за доставка на втечнен газ

18:07, 10 авг 22 25 2253 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Държавният газов доставчик обяви търг за доставки на втечнен природен газ, съобщиха от „Булгаргаз“. 

До 18 август ще се търсят общо 5,5 млн. МВтч или около 550 млн. куб. м суровина за периода октомври, ноември и декември 2022 г. с място за разтоварване – гръцкия терминал за регазификация Ревитуса. Търсеното количество за октомври е 1.5 млн. МВтч, а за следващите два месеца съответно по 2 млн. МВтч. 

Подаването на оферти е възможно както за целите месечни количества, така и частични доставки, уточняват от газовият доставчик. 

Предлаганите цени трябва да са реферирани към съответната цена за месеца на нидерландската борса TTF с включена отстъпка или да е реферирана към тази на американския газов център Хенри хъб. Трябва да включва и разходите за регафификация.

Кандидатите ще трябва да приложат към офертите си техническа спецификация за качеството на втечнения газ, както и дали е възможно да възникнат допълнителни разходи при осъществяването на доставката. В случай, че такива не са посочени, ще се счита, че всякакви допълнителни разходи, непредвидени в офертата, ще бъдат за сметка на продавача, посочват от „Булгаргаз“.

„Луксозна сграда без ток“: двама министри инспектираха интерконектора с Гърция

Офертите ще се приемат до 12:00 часа на 18 август и валидността им ще е много кратка, до 17.00 часа на същия ден.

В края на юли Министерството на енергетиката направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен природен газ (LNG), които ще подобрят енергийната сигурност на България. За 18 август бе съобщено, че е валидна офертата на американската компания „Шанийр“ за 7-те карго кораба, които са около 700 млн. куб. м.

Преди ден енергийният министър Росен Христов каза, че е поискано удължаване на срока за валидност на офертата, за да се осигурят слотове за разтоварването на танкерите. Той обаче не посочи дали искането е било прието, припомня bTV. 

В случай, че бъде подписан договор за доставка с избрания участник/участници, същият ще влезе в сила при условие, че „Булгаргаз“ потвърди осигуряване на слот за регазификация и съхранение в приемния терминал на Ревитуса не по-късно от 20 септември 2022 г. Ако държавният доставчик не осигури такива слотове, договорът няма да породи задължения за страните по него.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама