Втори протест за независимост от „Газпром” пред президентството

21:45, 10 авг 22 25 2614 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Тази вечер се проведе нов протест пред президенството срещу подновяване на доставките на природен газ от Газпром”, спрени едностранно от руския монопилист заради отказа на България да се подчини на искането за плащане в рубли.

Организаторите от #ГАZwithme обявиха, че очакват отговори от държавния глава за доставките на газ и премахване на монопола на „Газпром” и „Лукойл”.

Протестиращите оповестиха, че са изпратили и седем въпроса към служебното правителство и политиците по актуалните за страната проблеми, като отговори са получени единствено от Продължаваме промяната” и Демократична България”.

С освиркване на президента Радев и в подкрепа на Украйна започна днешния протест с основни искания да не се връща обвързаността ни с „Газпром” и да се организират честни предсрочни парламентарни избори. Протестиращите настояват да се гарантира проевропейското и проатлантическо бъдеще на България.

Лидерът на движение БОЕЦ Георги Георгиев, който участва  в днешната проява, заяви че започва подписка за сваляне на Румен Радев като държавен глава. За час и половина от началото на протеста бяха събрани над 330 подписа.

Стотици се обявиха за независимост на България от „Газпром“

Участниците в протеста обявиха, че ще отидат в петък следобед, в 16.00 часа, до енергийното министерство и ще накарат министъра да подпише пред тях декларация, че той като министър няма да подписва никакви договори за доставката на руски газ.

След този призив протестиращите започнаха да скандират: „Радев, вън!”, предаде БНР. 

Газът от вътрешнополитически проблем, вече се превръща във външнополитически. Интересът на България е да сме адекватни и с все по-тясна интеграция с ЕС и НАТО. Българската демокрация трябва всекидневно да бъде защитавана, но президентът се опитва да я дресира. Нашият президент ни управлява по телевизора, по примера на своя колега Ким Чен Ун и по примера на Владимир Путин”, заяви пред множеството Асен Генов – блогър и политически коментатор. 

Протестни акции се планират също така за утре, и на 12 август.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама