Единствената вина на Радев е, че даде шанс на Петков и Василев

09:16, 12 авг 22 / Политика 25 2412 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Разочарованието от правителството, от коалицията, която беше създадена, стигна една точка на търпение както сред обществото, така и в мнозинството в Народното събрание. Получи се така, че падна първото правителство от власт с вот на недоверие, след като една от партиите в коалицията отказа да бъде част от мнозинството, и нормално се стигна до предсрочни избори, коментира в ефира на БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

За първи път в най-новата история на България, а и преди това, имаше толкова сложна коалиция от четири партии, които наистина са много различни. И това, което предлагат на обществото като политики и като убеждения, дори и като идеология, макар че забравихме през последните десетилетия тази дума, тази сложност на коалицията в едно кризисно време, очевидно предизвикваше и тези съмнения и за съжаление те се оправдаха“, посочи Йотова.

Лично тя е смятала, че тази коалиция ще се задържи, защото споразуменията бяха подписани с „Продължаваме промяната“.

„Имаше категорично подписани условия, решения, които трябваше да бъдат взети, реформи, които трябваше да бъдат направени. Сякаш в самото начало имаше много сериозно съгласие за това какво трябва да извърши тази коалиция. Идването на ПП на власт беше с много сериозни очаквания от хората. След 12 години управление на ГЕРБ мнозина от нас повярвахме, че е възможна тази промяна. И натоварени с много очаквания разочарованието беше много бързо и от голямата любов се получиха големите резерви в хората, включително и в мен“, добави вицепрезидентът.

Радев сравни кабинета на Петков с правителството на Борисов

Илияна Йотова подчерта бързината, свързана с опита за правене на реформи - в Конституцията, в съдебната власт, за справяне с кризите, които следваха една след друга в България. „Като че ли за тези 7 месеца този темп не се оправда. Още в първите месеци правителството сякаш тръгна в една друга посока да предрешава нещата, да няма достатъчно обществена дискусия, да няма съобразяване с желанията на хората, получи се и много бързо конфликт между институциите и всичко това естествено доведе до тези резерви“, каза още Илияна Йотова.

Остана една горчивина след това управление. Сякаш стана война между различни лобита. Обвиненията между „Продължаваме промяната” и „Има такъв народ”, и по-малко останалите партии, като че ли обясниха на нас българските граждани, че битката беше на едни пари срещу други пари. Ето това кара гражданите да не гласуват на избори, коментира Йотова.

Според нея по-малко хвалебствия и повече реализъм няма да навредят на никого. Визирайки изказвания на бившия министър-председател Кирил Петков, Йотова подчерта, че вместо признаване на грешките, виждаме „една тийнейджърската амбиция и обяснение на много тежките проблеми и нерешени проблеми, които кабинетът завеща”.

По думите на Илияна Йотова президентът Румен Радев има само една вина по отношение на Кирил Петков и Асен Василев, които участваха като министри в негов служебен кабинет, а, именно че им е дал шанс.

Те се обърнаха срещу президента, вместо да търсят съюз. Този, който ги съветва, очевидно не им мисли доброто, коментира още вицепрезидентът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:41, 12 авг 22

Незабавно трябва да се отстрани фигурата на вицепрезидента. Най- голямата вина на Радев, че даде огромни пълномощия на тази комунистка, свързана тясно с агент Гоце и Румен Петков. На всяка среща тази е на първа линия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама