Строителят на интерконектора си даде срок до края на август

15:22, 12 авг 22 / Политика 25 2691 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Ние вече погълнахме животното, остава само опашчицата. С тази гръцка поговорка представителят на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция – „Авакс“, обобщи докъде е стигнало изграждането на интерконектора. Президентът Румен Радев се срещна с гръцката компания и с ръководството на проектната компания, възложител на строежа – „Ай Си Джи Би“.

Целта на срещата е изясняването на реалното състояние и необходимите действия за максимално бързото и ефективно довършване на проекта. От гръцката фирма заявиха, че в рамките на август или до началото на септември тяхната работа ще бъде свършена.

Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, но има и огромно значение за постигане на реална диверсификация на доставките на газ за България и страните от Централна и Източна Европа. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата. Според президента проектът има значение и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион, и за реализиране на европейската политика за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносителите.

Приключването на този инфраструктурен и геополитически проект в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки и растеж на цени, е от особена важност за нашите страни, каза Румен Радев. Президентът увери, че българската страна е готова за пълно съдействие за пускане на проекта в експлоатация възможно най-бързо.

Представителят на „Авакс“ каза още , че във фирмата от самото начало на този проект осъзнават колко важен е той. „Опитваме се да дадем най-доброто от възможностите си и силите си, за да можем да го приключим успешно“, каза той.

Строителят на газовата връзка с Гърция обясни докъде е стигнал строежът

От „Авакс“ са обещали на гръцкия министър-председател Гърция да се гордее с този проект и сега обещаха на българския държавен глава, че ще направят всичко по силите си този проект да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация. Стана ясно, че е имало затруднения за точните технически изисквания за пускане на обекта в експлоатация и са в състояние да се справят, пише Клуб Z. 

Изпълнителният директор на „Ай Си Джи Би“ Теодора Георгиева отчете, че изграждането на интерконектора с Гърция и максималното му въвеждане в експлоатация е един от най-големите приоритети на България и на „Ай Си Джи Би“. „Ние сме на финалната права“, каза тя.

Георгиева обърна внимание, че очакват обектът да им бъде предаден готов за експлоатация и в унисон с всички изисквания със законодателството в България. От „Ай Си Джи Би“ обясниха, че се ползват от подкрепа от институциите и считат, че са на финала. Според тях трябва да се направи всичко възможно да се обвържат с датите, които са казали от „Авакс“.

От посолството на Гърция също отчетоха, че проектът променя архитектурата на сигурността и на доставките и е голям принос за сигурността и диверсификацията на доставките, както и че гръцката страна подкрепят усилията интерконекторът да влезе в експлоатация в кратък и обозрим срок.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:37, 13 авг 22

Радев иска да си препише тази заслуга, но това го свършиха Кирил Петков и Асен Василев, благодарение на техните усилия имаме тази връзка. Всички саботьори от партиите - хранилки на Газпром "г@з пикаят".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама