Умъртвиха морж, превърнал се в атракция в Норвегия

20:10, 15 авг 22 / Свят 25 2652 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Властите в Норвегия евтаназираха морж, който привличаше тълпи от зрители във фиорд на Осло, след като заключиха, че представлява риск за хората.

600-килограмовият женски морж, наричан от хората Фрея, се превърна в популярна атракция в Норвегия през последните седмици, въпреки предупрежденията на официалните лица, че хората трябва да се въздържат от приближаване и позиране за снимки с огромния морски бозайник. Фрея обичаше да се катери по малки лодки и да ги поврежда.

Моржовете са защитени и още миналия месец официалните лица заявиха, че се надяват Фрея да си тръгне по собствено желание и че евтаназията ще бъде крайна мярка. Норвежката дирекция по рибарство съобщи, че Фрея е била умъртвена рано в неделя „въз основа на цялостна оценка на продължаващата заплаха за безопасността на хората“.

Посредством наблюденията на място през изминалата седмица стана ясно, че обществеността не се съобразява с настоящата препоръка да се спазва дистанция до моржа“, заявиха от там. „Поради това дирекцията заключи, че възможността за потенциална вреда за хората е голяма и че не се спазва хуманното отношение към животните“.

Ръководителят на дирекцията Франк Баке-Йенсен заяви, че са били разгледани и други възможности, включително преместване на животното на друго място. Но властите са стигнали до заключението, че това не е възможно, пише БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама