От радарите изчезна товарен кораб с украинско зърно

09:36, 16 авг 22 25 2668 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Товарният кораб Razoni, превозващ зърно от Украйна под флага на Сиера Леоне, не е предавал никакви данни за местоположението си през последните три дни и не се знае къде се намира в момента, съобщи германският вестник „Die Welt“, цитиран от БГНЕС.

Две седмици след напускането на пристанището на Украйна и неуспешната доставка на зърно не се знае към кое пристанище се е насочил сухотоварният кораб с 26 000 тона царевица на борда. Razoni не е предал информация за местоположението си, но изглежда е бил край източното крайбрежие на Кипър по време на последната връзка.

Razoni бе първият кораб с украинско зърно, който напусна Одеса по морския хуманитарен коридор след сключването на продоволствената сделка между Русия, ООН, Турция и Украйна на 22 юли в Истанбул.

Над 450 000 тона храни вече са изнесени от Украйна с 16 кораба по море, заяви Михаил Мизинцев, ръководител на Междуведомствения координационен щаб на Руската федерация за хуманитарно реагиране.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за решаване на проблема с доставките на храни и торове за световните пазари. Едно от споразуменията регламентира процедурата за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Киев. Създаден от Русия, Турция, Украйна и ООН, четиристранният център в Истанбул инспектира корабите със зърно, за да предотврати контрабандата на оръжие и провокациите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама