Инспекцията по труда опроверга Борисов: Нямало масови уволнения в „Неохим“

19:07, 16 авг 22 / Политика 25 2050 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че заради управлението на „Промяната“ се наложили масови уволнения и спиране на торовия завод „Неохим“ - Димитровград, се оказаха лъжа. Това показва проверка на Главната инспекция по труда. 

Борисов: Промяната уби България

Изпълнителната агенция се е самосезирала по медийни публикации, относно изявленията на директора на „Неохим“ Стефан Димитров и Бойко Борисов, че в предприятието за торове е прибегнало до „масови уволнения“ и са били съкратени 61 работници в резултат от високите цени на природния газ. Любопитното е, че думите на Борисов тогава дойдоха малко след като обяви, че никога не лъже и затова българите го избират толкова често. А Димитров освен, че е в управата на завода за торове, бе и в кандидат-депутатските листи на ГЕРБ на предишния парламентарен вот.

Проверката е установила, че част от прекратените трудови договори са на основание придобито и упражнено право на пенсия за осигурителен стаж и възраст“. Прекратени са били и трудовите договори на работници, които са били назначени за определен срок и за извършването на определена работа. „Има само два случая на прекратени трудови договори въз основа на взаимно съгласие, изразено писмено между страните. Нито едно от основанията не е свързано с процедурата за масови уволнения“, заявяват от инспекцията по труда, като посочват, че възнагражденията на работниците са изплатени в цялост, а срокът да бъдат получени заплатите за месец юли е 25 август.

Бившият депутат от „Демократична България“ Владислав Панев, който е родом от Димитровград, също направи проверка на „Неохим“ и публикува във Facebook оповестения на 30 юни 2022 г. отчет:Печалба от 75 млн. лева (рекорд за дружеството за всички времена), близо 4 пъти повече в сравнение с миналата година. Приходите растат близо тройно (защото поскъпват и природния газ, и амониевата селитра, която произвежда „Неохим“). Разходите за заплати са 12 млнл лв., с осигуровките - 15 милиона. Няма и 4% от обема на приходите“.

Отчетът на Неохим, публикуван на 25 юли 2022 г., пък посочва, че характерно за производствения процес на фирмата е неговата непрекъснатост в рамките на 6-9 месеца. А през останалото време инсталациите подлежат на текущ ремонт, пише „Клуб Z“.

В същото време извадка от междинния доклад на дейността на предприятието показва, че то всъщност има издадена през 2021 година лицензия за търговия с природен газ за период от 10 години и де факто също е търговец на газ, съобщи BoulevardBulgaria. Документът за издаването на лицензия е достъпен на интернет страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Вчера собственикът на „Агрополихим“ Филип Ромбаут също реагира остро във Facebook на думите на Бойко Борисов като го обвини, че за 10 години неговото правителство така и не е успяло да построи 80 км газова връзка с Гърция, но прокара през цяла България над 400 км тръба за ексклузивни доставки на „Газпром“ за Сърбия и по-нататък и междувременно е оставило 1 млрд. компенсация от „Газпром“ на масата. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама