„Октомври България ще бъде много по-близо до вицепремиер Карадайъ“

09:32, 17 авг 22 / Политика 25 2220 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ако ДПС си изпълни нормата, която Доган спусне, и Бойко Борисов си изпълни нормата, октомври България ще бъде много по-близо до вицепремиер Карадайъ, но с мандат на ДПС. Дали ПП и ДБ биха склонни да се прегърнат с ДПС? На тези избори това е по-малко възможно. Но едни избори през пролетта на 2023-та ще доближат ДПС и до другите играчи. Тази прогноза направи пред БНР журналистът Илхан Андай от сайта „24 Родопи“.

Карадайъ: България има нужда от ДПС

Реториката до 2 октомври ще бъде една, след това ще звучат други песни – евроатлантическа коалиция, национално отговорна коалиция“, посочи той. „В предизборното говорене ДПС ще си остане същата змия, която никой не иска да прегърне и да влезе с нея през портата на властта. Но още във вечерните часове на 2 октомври отборът на Мустафа Карадайъ ще се окаже по-малко токсичен в сравнение с ноември 2021-ва, за всички онези, които ще получат право на уравнение за ново правителство, особено за Бойко Борисов. Това е различното от всички вотове през 2021-ва и сега – по отношение на ДПС“.

По върховете на ДПС дишат с умерен оптимизъм и очакване Доган да не ореже сериозно кандидатските листи“, отбеляза Андай. „С изключение на „Възраждане“, където рахатът е очевиден и е на макс, заради очаквания сериозен ръст, другите основни играчи се движат пакетно в две групи – на умерените оптимисти и на тези, които почти са наплашени от това, което ще се случи на 2 октомври. ДПС е в този пакет на умерените оптимисти, в който са още ПП и ГЕРБ“, смята Илхан Андай. По думите му „този път ДПС се виждат много по-близо до властта“.

ДПС трябва да разчита на обща пасивност и на активността в смесените райони, на подкрепа от Турция, в листите на конкурентите да няма етническо присъствие на избираеми места, както и Пеевски да е в добра форма, за да се разширят електоралните територии“, поясни журналистът, който акцентира върху „разширяване извън депесарските райони“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 06:59, 18 авг 22

Гладна кокошка просо сънува

2 Анонимен 07:01, 18 авг 22

В чужбина каза коя е твоята родина Какво очакваш

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама