Турция ще възстановява пътища и мостове в Украйна

10:26, 19 авг 22 25 2461 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Турция и Украйна подписаха споразумение за възстановяване на инфраструктура, разрушена от войната. Подписването се състоя по време на разговорите между украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Ердоган в Лвов, съобщи пресслужбата на украинския президент.

„Турция е наш стратегически съюзник. Благодарни сме на нашите турски партньори за готовността им да сътрудничат за възстановяването на разрушената от Русия инфраструктура. Турският бизнес има богат опит в строителството на пътища и мостове, по-специално мостовете в Запорожие и Кременчуг, и се е утвърдил като надежден партньор. Затова очакваме, че съвсем скоро ще стигнем до конкретни практически резултати от съвместното възстановяване”, каза украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков.

Първият разглеждан проект е възстановяването на мост в село Романовка в Киевска област, който свързва Буча и Ирпин с Киев. Това е районът в който бяха извършени много зверства на руски войници над цивилното население.

Politico: Опасната игра на Ердоган като двоен агент във войната в Украйна

В близко бъдеще ще бъде създадена съвместна украинско-турска работна група за възстановяване, която ще разработи механизми за привличане на турски инвестиции в конкретни проекти - се казва в доклада.

Зеленски заяви, че посещението на турския президент в Украйна е силен сигнал за подкрепа от страна на такава силна държава. По думите му по време на срещата двамата с Ердоган са обсъдили възможността за подобряване на инициативата за коридор за износ на украинско зърно, ситуацията около Запорожската атомна електроцентрала, „ядрения шантаж” от страна на Русия, „руската кражба на зърно”, както и въпроси на сътрудничеството в областта на отбраната. Същите въпроси бяха обсъдени и в тристранна среща с генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Споразумението беше подписано от министъра на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков и министъра на търговията на Турция Мехмет Муш.

Документът предвижда между двете страни да бъде създадена оперативна група за възстановяването на Украйна. Групата ще координира реконструкцията на съоръжения от социално и икономическо значение в страната като пътища, мостове, водна и електрическа инфраструктура, болници и училища, пише offnews.bg.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама