Започва „София ДокуМентал“

12:14, 19 авг 22 / София 25 2797 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Третото издание на „София ДокуМентал“ ще се състои между 19 и 28 септември 2022 г., за да покаже едни от най-добрите документални филми в света. Това съобщават от екипа на международния филмов фестивал, чиито фокус е върху човешките права.

Основната тема тази година е отстояването на демократичните ценности - свобода на словото и борбата против дискриминацията. След всяка прожекция ще има дискусия с екипа на филма или експерти в областта, която е засегната във филма. Фестивалът се организира от „Балкански документален център“ и фондацията „Конрад Аденауер”, в партньорство с Чешкия център в София и посолството на Чехия у нас.

Ще бъдат показани над 25 документални филми от България, Европа и света. Има заглавия от световни фестивали – „Берлинале“, Кан, „Сънданс“, „IDFA“ - Амстердам, „ДокЛайпциг“. Филмите са обвързани освен с теми като равноправие, екология, свобода на медиите, така и с важни събития като войната в Украйна, бежанската криза, политическата нестабилност в Европа и засилването на крайно десни влияния. На фокус са филми за феномени като „ТикТок“, Навални, интернет инфлуенсъри. Сред българските заглавия са „Колите, с които нахлухме в капитализма“ и „Нямаш място в нашия град“.

„София ДокуМентал“ е и творческа лаборатория за документалистика чрез своята платформа „Балкански документален пазар“. Тя включва целеви обучения, присъствие на международни всепризнати автори, експерти, които подкрепят и утвърждават ролята на документалистиката за справедливото и критично развитие на обществото.

„Основната цел на „София ДокуМентал“ е чрез програмите ни българското и международното документално кино да достигнат до по-големи и по-млади публики, а София да бъде сред значимите за киното европейски столици. Кино фестивалът ни ще доказва този потенциал всяка година и - сигурна съм - постепенно ще се превърне в силен международен форум за интересни и иновативни културни събития от цял свят“, казва директорът Мартичка Божилова, цитирана от БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама