По-меки COVID мерки в началото на учебната година

09:51, 20 авг 22 25 2347 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Тази година няма да се наложат толкова строги рестрикции за началото на учебната година, няма да се наложи предварително изследване на децата. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на bTV.

„Когато възникне случай, реакцията ще бъде в по-малък кръг от хора, обикновено паралелката, в която има засегнат ученик само тя ще минава дистанционно обучение. При евентуално по-широко разпространение може да се засегне отделно училище. Не говорим за мащаб община или област“, поясни той.

„В рамките на седмица всички области излязоха от втория етап, появиха се и първите две области, които са в нулев етап с много ниска заболяемост. Засега сценарият е оптимистичен, какво обаче ще се случи през есента е трудно да се прогнозира“, добави той.

По думите му българите в момента не се тестват толкова, колкото хората в Западна Европа. „Ние сме наясно, че една голяма част от заболеваемостта остава в сивия сектор”, призна доц. Кунчев.

Попитан запълнени ли са до голяма степен леглата в болниците у нас, той отговори, че процентът не е висок. „Ние нямаме дори в най-засегнатите области повече от 20% заетост на леглата, които са определени за COVID-19. Средната заетост се движи в граници от 8-10 до 20%“, каза главният държавен здравен инспектор.

Той прогнозира, че още през септември у нас ще бъде доставена одобрена амбивалентна ваксина срещу заболяването, която е еднакво ефикасна срещу класическия ухански щам на вируса и към Омикрон.

Според Кунчев новите предизвикателства са да се организират едни спокойни и безопасни избори, както и начало на учебната година.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа са регистрирани 1141 нови случая на коронавирус при 5 264 направени теста, сочат данните от портала. Това означава, че 21.68% от взетите проби са дали положителен резултат.

69.06% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 210, следват Пловдив с 105 и Бургас с 86.

Броят на активните случаи намалява и вече е 15 810. Спад има и в броя на настанените в болница - 990, от които 50 са в интензивни отделения. Над 82% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 1954 души.

През последното денонощие са починали 12 души с Covid-19, като 83.33% от тях не е бил ваксиниран срещу вируса. Така броят на загубилите битката с вируса става 37 539.

До момента у нас са поставени общо 4 511 257 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 1 668 имунизации. Лицата със завършена имунизация са 2 067 803 души. 856 896 души вече са си поставили бустерна доза. С втори бустер са 58 160.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама