Със заповед: Забраниха на военните алкохола и наркотиците по време на служба

10:58, 20 авг 22 25 2276 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде заповед, с която забранява употребата на алкохол и наркотици на военните по време на работа.

„В служебно време забранявам употребата на алкохол, наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества от военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, включително по време на занятия, тренировки, учения, мисии и операции“, се казва в първата точка от заповедта.

Военен, който бъде хванат да шофира с над 0,5 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици, ще бъде уволняван моментално от работа, предвижда още заповедта.

Забранена е и продажбата на алкохол в помещенията за хранене.

Всеки, хванат на работа, че е употребил алкохол или упойващи вещества, ще бъде гонен от командира на поделението си. Ако пък военен се яви на работа толкова пиян или надрусан, че дори не може да изпълнява задълженията си, ще бъде незабавно уволняван от армията.

„Българската армия е стожер на морала и трябва да остане такъв“, коментира днес министърът на отбраната Димитър Стоянов по повод заповедта. По думите му тя има превантивен характер и 
е провокирана от зачестилите случаи на пътни инциденти в страната след употреба на алкохол и упойващи вещества.

„Конкретно сред военнослужещите няма завишение на такива случаи“, подчерта той. „Мисля, че тази заповед е адекватна на действителността. Българската армия не употребява алкохол и наркотични вещества. Но Българската армия е част от българското общество, а това са пороци на българското общество, които се транспонират и сред военнослужещите“, посочи
министър Стоянов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама