Украйна отбелязва Деня на независимостта с пленена руска техника

08:11, 24 авг 22 25 2164 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Шест месеца след нахлуването на Русия на украинска територия, президентът Володимир Зеленски заяви, че замразяване на бойните действия на сегашните фронтови линии е изключено. Той подчерта, че страната му ще отвоюва Крим от Русия, когато реши и без да се консултира с когото и да е.

В същото време днес Украинците отбелязват 31 години независимост. На този ден през 1991 г. Върховната рада приема Декларация за независимостта, с която се поставя началото на съвременната украинска държава.

Володимир Зеленски предупреди, че всяка руска атака в днешния Ден на независимостта на Украйна ще предизвика мощен отговор. Всякакви големи събития за отбелязването на Деня на независимостта на Украйна бяха забранени в столицата Киев и във втория по големина град Харков заради опасения, че Русия може да извърши ракетни удари. Вместо това ще бъдат организирани частни церемонии по издигане на украинското знаме, а някои от паметниците в столицата ще бъдат осветени в синьо и жълто - цветовете на украинския флаг.

По обичайния маршрут, по който през последните 30 години е минавалa колона от военна техника в чест на Деня на независимостта, сега са изложени останки от руско военно оборудване. Инсталация беше открита в Киев още миналата неделя. По броните на изоставените танкове на врага украинци са издълбали послания като „Отмъщение за Мариупол“ или „За Миколаев“, предаде БТА.

Русия готви нови удари по цивилни обекти 

Още помощ за страната

Редица държави продължават да изпращат помощ на страната. Съединените щати ще обявят нов пакет военна помощ в размер на 3 милиарда долара. Германия също се готви да достави оръжия за над 500 милиона евро на страната, за да може тя да се защитава от руското нашествие, заяви канцлерът Олаф Шолц.

Международната общност никога няма да приеме незаконното, империалистическо анексиране на украинска територия от Русия“, заяви Шолц пред участниците на форума, наречен „Кримска платформа“.

Върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Жозеп Борел подчерта, че единството на страните членки трябва да бъде поддържано всеки ден, тъй като руският президент Владимир Путин разчита на нежеланието на европейците да понесат последствията от войната, започната от Русия в Украйна, пише БНР. 

Техните интереси трябва да водят до общи решения, каза Борел и посочи за пример приемането на шестия пакет от санкции, които налагат ембарго върху по-голямата част от руския петрол.

На среща в Прага следващата седмица ще бъде обсъдено изпращането на тренировъчна мисия за обучение на украински войски, както и забраната за издаване на туристически визи на руснаци.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама