Цветанов участва във видеоконференция за годишнината от изтеглянето на САЩ от Афганистан

11:01, 24 авг 22 / Политика 25 1896 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) Цветан Цветанов участва във видеоконференция, организирана от базирания във Вашингтон Атлантически съвет (The Atlantic Council) посветена на годишнината от изтеглянето на САЩ от Афганистан.

Основен панелист беше адмиралът от резерва Джеймс Ставридис, бивш върховен главнокомандващ на силите на НАТО. В дискусията участваха и изследователи с дългогодишен опит в Афганистан, съобщиха от ЕАЦС.

По време на конференцията бяха разгледани различни аспекти на 20-годишното американското присъствие в Афганистан - например успехите в сферата на образованието, особено сред жените. Беше специално отбелязано, че цяло едно поколение млади момичета са получили възможност да се образоват и да се възползват от социални придобивки.

САЩ се изтеглиха от Афганистан и талибаните празнуват

За съжаление за този дългогодишен период не е била изградена устойчива среда за сигурност, което е проличало веднага след решението за изтегляне на американските сили от страната. Това е довело и до бързото ѝ завладяване от страна на талибаните.

Талибаните отбелязват 1 година от връщането си на власт

Самото изтегляне от Афганистан е било силен удар по репутацията на САЩ различно разчетен както от съюзниците така и от противниците.

Според адмирал Ставридис, начинът на изтегляне от Афганистан е бил една от причините за крайното решение на Путин за агресията срещу Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама