The Guardian: 5 прогнози за следващите шест месеца на войната в Украйна

09:28, 25 авг 22 25 2013 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изминаха шест месеца от началото на руската инвазия в Украйна. Ето какво да очакваме през следващите шест месеца, през погледа на военния експерт Дан Сабаг за „Гардиън“.

1. Войната вероятно ще продължи поне една година, но по същество е в задънена улица и интензивността ѝ намалява.

Шестте месеца на войната може и да са минали, но нито Украйна, нито Русия са готови да спрат да воюват, въпреки загубите, които са понесли. Украйна иска да си върне окупираните територии, а Русия иска да продължи да причинява болка не само на своя противник, но и на Запада. Кремъл вярва, че зимата ще играе в негова полза.

Откакто се появиха доказателства за кланетата в Буча, Ирпин и на други места в окупираните от руснаците територии на север от Киев, между двете страни не се водят преговори. Но движението по фронтовата линия е минимално след падането на Лисичанск в края на юни. И двете страни се борят за динамика и все повече изглеждат изтощени от бойните действия.

2. Украйна не разполага със средства за ефективно конвенционално контранастъпление, затова партизанските набези са оптимистичен начин да се ускори руският срив.

Украйна би искала да си върне Херсон, на запад от река Днепър, но високопоставен представител на администрацията признава на четири очи, че „нямаме достатъчно възможности да ги изтласкаме обратно“. Киев промени стратегията си, като започна да нанася ракетни удари с далечен обсег на действие и стартира дръзки набези на специалните сили срещу руските бази дълбоко зад фронтовата линия.

Ключовият президентски съветник Михайло Подоляк заяви, че целта е да се „създаде хаос в руските сили“, но макар това да притъпи ефективността на нашественика, не е вероятно да доведе до неговия срив и доброволно отстъпване на Херсон, както се надяваха някои украински представители.

3. Русия все още иска да си пробие път напред, но вниманието ѝ вероятно ще се насочи към задържане на придобивките и анексиране на територии в Украйна.

Русия няма нов офанзивен план, освен да увеличи артилерията, да разрушава градове и да си пробива път напред. Тя прави това отчасти защото е ефективно, и отчасти за да сведе до минимум жертвите, тъй като по някои западни оценки досега са загинали 15 000 души. Продължава да прилага тази стратегия около Бахмут в Донбас, но напредъкът е бавен, отчасти защото трябваше да пренасочи някои сили за укрепване на Херсон.

Кремъл може и да не е постигнал това, на което се надяваше в началото на войната, но сега Русия държи големи части от украинската територия в източната и южната част на страната и активно говори за провеждане на референдуми за анексиране. С наближаването на хладното време тя вероятно ще се съсредоточи върху укрепването на това, което има.

4. Зимата ще предизвика нова бежанска криза и ще създаде възможност за този, който може да се подготви най-добре.

Зимата е на първо място в стратегическото мислене и на двете страни. Украйна вече е обезпокоена от хуманитарни проблеми, тъй като няма газово отопление за жилищните блокове в Донецка област и други фронтови райони. Служител по продоволствената сигурност прогнозира, че през зимата ще има нова миграционна вълна, като може би до 2 млн. души ще пресекат границата с Полша.

Руснаците виждат в зимата възможност. Украйна се опасява, че Русия ще се насочи към енергийната ѝ мрежа, което ще направи дилемата ѝ с отоплението още по-остра, и може просто да изключи огромната атомна електроцентрала в Запорожие. Москва също така иска да удължи болката на Запада от енергийните разходи и има всички стимули да увеличи натиска.

5. Западът ще трябва да реши дали иска Украйна да спечели или просто да удържи положението - и трябва да съобрази хуманитарната помощ с огромната нужда.

Украйна щеше да бъде защитена и без западната военна помощ. Но в нито един момент досега Западът не е доставил достатъчно артилерия или други оръжия, като например изтребители, които биха позволили на Киев да отблъсне нашествениците. Политиците говорят за необходимостта да принудят Русия да се върне в довоенните граници, но не осигуряват достатъчно материални средства за това.

В същото време хуманитарните нужди на Украйна нарастват. Например, парите за възстановяване не са достатъчни и много домове на североизток и северозапад от Киев остават разрушени пет месеца след напускането на руснаците, като често отчаяните жители живеят в гаражи или временни постройки на място.

Хората, които са вътрешно разселени, често трябва да живеят в училища или детски градини - временни помещения, в които трудно могат да останат за по-дълъг период от време. Заради войната от бюджета на Украйна липсват 5 млрд. долара месечно; помощта и възстановяването ще струват многократно повече.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама