„Каналджиите обявиха война на България и тя ще отговори с цялата си мощ“

13:00, 25 авг 22 / Политика 25 2342 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Каналджиите обявиха война на българската държава и тя ще отговори с цялата си мощ. Ще направим всичко необходимо, за да не се повтаря този инцидент. Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев, който пристигна на мястото на катастрофата между патрулка и автобус с мигранти, при която загинаха двама полицаи.

Двама полицаи загинаха при гонка с автобус с нелегални мигранти

„Предприели сме много действия за решаването на този проблем. Ще включим и министерството на отбраната”, заяви Демерджиев.

Това престъпление ще бъде разкрито, каза Демерджиев.  През следващите дни ще има изключително сериозни мерки срещу каналджиите и служителите в МВР, които не изпълняват достатъчно съвестно задълженията си, закани се вътрешният министър.

Гешев: Войната на каналджиите срещу държавата е обявена отдавна

Войната на каналджиите срещу държавата е обявена отдавна“, каза главният прокурор Иван Гешев по повод катастрофата с нелегални мигранти, при която загинаха двама полицаи в Бургас.

„Отворени сме за взаимодействие в рамките на законовите правомощия на прокуратурата. Българските граждани трябва да знаят, че държавата е длъжна не да удовлетворява личното его на своите ръководители, а да си върши работата“, каза още главният прокурор.

„Това е изключителна трагедия. От месеци се отбелязва тревожен ръст в престъпността, увеличава се мигрантският натиск. Не може държавата да причинява допълнителни проблеми като не си върши работата и институциите да воюват“, каза още той.

Той изрази съболезнования към близките на двамата загинали полицаи.

„Посегателството срещу полицаи е посегателство срещу цялата държава", коментира на свой ред говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Над 300 души ще бъдат изпратени да пазят границите ни, включва се и армията

Над 300 души ще бъдат изпратени да пазят границите ни. Ще се използват дронове, за да се намали мигрантската вълна. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов след катастрофата със загиналите полицаи. 

От Министерството на отбраната също обявиха, че увеличават помощта, която българската армия оказва на МВР по охрана на държавната граница във връзка с увеличения миграционен натиск по българо-турската граница и предстоящите избори. В охраната ще участват военнослужещи, транспортна техника и безпилотни летателни апарати.

От събота сухопътните войски ще увеличат поетапно участието си с повече от 300 военнослужещи с необходимата транспортна техника с повишена проходимост. Военнослужещите ще продължат да провеждат съвместни патрули със служители на ГД „Гранична полиция“. В изпълнение на мисията на въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време“ от 1 ноември 2021 г. военнослужещи от състава на Сухопътните войски всекидневно оказват съдействие на органите на МВР за охрана на държавната граница, посочват от ведомството.

Оградата по границата може да спре животни, но не и хора

Оградата по границата може да спре животни, но не и хора,  каза Валентин Попов, председател на синдиката на МВР в ефира на bTV. По думите му липсата на кадри в системата води до постоянни командировки на служители от страната по границата, което пък от своя страна трупа умора.

„Това е непоносимо. Освен това командированите служители не са обучени за този вид дейност на МВР“, каза още той.

Той допълни, че системата на МВР все още е прекалено затворена и обществото разбира за проблеми като мигрантския натиск след инциденти с бежанци. „И гранична полиция, и министерството се задъхват и се нуждаят от допълнителни щатове“, допълни Попов.

Той обобщи, че служителите не са достатъчно и не са добре оборудвани.

В същото време от Институтът за пътна безопасност настоява МВР да покани международни експерти, които да започнат да обучават силите за противодействие на престъпността и да прилагат ефективна охрана и контрол на пътното движение. Според тях, ако не бъдат предприети адекватни действия ще настъпи момент, в който българските граждани ще бъдат принудени да се погрижат сами за собствената си сигурност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама