Служебният кабинет вещае загуба от 1 млрд. долара при арбитраж с „Газпром“

13:50, 25 авг 22 / Политика 25 2173 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Заради отказа на държавната компания „Булгаргаз“ да плаща за газ по схемата с рублите след април 2022 г. ще трябва да плати над 1 милиард долара на руската „Газпром“. Тази теза лансират двама от служебните министри на кабинета „Донев“, ако се стигне до предполагаемо арбитражно дело. 

Пръв за това алармира служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в ефра на Нова телевизия, като отбеляза, че изводите му са на базата на негови очакваня и изчисления. Ние ще платим даже това, което не сме взели. Така или иначе ще се стигне до арбитраж, най-вероятно. Аз си спомням преди доста време един финансов министър щеше да нашляпа руската страна, а ние си платихме реактори и какво ли още не. Пак ще стигнем до арбитраж и тогава ще видим какво е. Най-вероятно ще платим над 1 млрд. долара“, заяви Стоянов.

Не стана ясно обаче на базата на какви доказателства Стоянов се позовава на тази информация, как е изчислил въпросните загуби и защо смята, че страната ни ще загуби делото, въпреки че „Газпром“ едностранното прекрати доставките на газ по сключения вече договор.

По думите му служебното правителство не е поело курс към Москва, обявявайки за „неизбежни“ разговорите с „Газпром“, а към обикновения човек. „Топлината няма цвят, няма политически пристрастия. Всяко едно семейство се нуждае от топлина. Диверсификацията не означава зависимост от един или друг. Да се възползваме от трите възможни канала, които съществуват към момента е добро решение“, отбеляза той. 

По-късно тезата му бе доразвита и от служебния министър на енергетиката Росен Христов, който заяви пред журналисти, че по договора с „Газпром“ България е длъжна да плати поне 80% от договорените количества, независимо дали ги е ползвала или не. По думите му страната ни е договорила 3 млрд. куб. метра, от които задължително трябва да заплати 2,4 млрд. куб. метра. Използван е 1 млрд. кубични метра, което, според министър Христов, означава, че задължително отиваме на арбитраж с Русия и може да загубим голяма сума пари.

От думите му стана ясно, че и той е скептичен относно възможността България да спечели в случай на арбитраж срещу Русия. Каква е вероятността да спечелим при положение, че редица страни в Европа са приели тази схема на плащане и продължават да работят по нея“, изтъкна той. Христов допълни, че правителството продължава да търси всякакви други алтернативни източници на газ.

Служебният министър на енергетиката отговори и на обвиненията на „Продължаваме промяната“, че не са използвани възможностите за участие в търгове за слотове на Ревитуса за разтоварването на 7-те договорени танкера. Той подчерта, че става въпрос за слотове, свободни от следващата година. А за предстоящите зимни месеци слотове е имало налични само през посредници. „Газ има, въпросът е на каква цена“, каза той.

Междувременно стана ясно, че строежът на интерконектора към момента върви по план и няма отклонение от поставената цел - връзката да започне да се ползва от първи октомври. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама