Путин нареди армията да се увеличи със 137 хил. души

17:49, 25 авг 22 25 1191 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският президент Владимир Путин нареди на руската армия да увеличи броя на войниците си със 137 000 до общо 1,15 милиона на фона на военните действия на Москва в Украйна.

Указът на Путин не уточнява дали армията ще подсили редиците си чрез набор на по-голям брой наборници, увеличаване на броя на войниците доброволци или използване на комбинация от двете.

The Guardian: 5 прогнози за следващите шест месеца на войната в Украйна

Президентският указ ще увеличи общата численост на руския военен персонал до 2 039 758 души, включително 1 150 628 военнослужещи. Предишна заповед фиксира броя на военните съответно на 1 902 758 и 1 013 628 в началото на 2018 г.

Кремъл заяви, че само договорни доброволци участват в това, което той нарича „специална военна операция в Украйна, отхвърляйки твърденията, че обмисля широка мобилизация.

Руски медии и неправителствени организации твърдят, че руските власти са се опитали да увеличат броя на войниците, участващи във военните действия в Украйна, като са привлекли повече доброволци, ангажирайки частни военни изпълнители и дори са предложили амнистия на някои затворници в замяна на военна служба, предаде „Асошиейтед прес“, цитирана от „Клуб Z“.

Регионалните власти също се опитаха да подсилят редиците, като сформираха доброволчески батальони, които да бъдат изпратени в Украйна.

Руски удар по жп гара в Украйна в Деня на независимостта

Всички руски мъже на възраст от 18 до 27 години трябва да служат една година в армията, но голяма част избягват набора по здравословни причини или с отсрочки, предоставяни на студенти. Делът на мъжете, които избягват набора, е особено голям в Москва и други големи градове.

Руските военни събират наборници два пъти годишно, от 1 април и 1 октомври. Путин нареди мобилизирането на 134 500 наборници по време на последния пролетен набор по-рано тази година и 127 500 миналата есен.

През последните години Кремъл наблегна на увеличаването на дела на доброволци на договорни войници, тъй като се стреми да модернизира армията и да подобри нейната готовност. Преди Кремъл да изпрати войски в Украйна на 24 февруари, руската армия имаше над 400 000 войници по договор, включително около 147 000 в сухопътните сили. Броят на наборниците се оценява на около 270 000, а останалите са офицери и подофицери.

Военни наблюдатели отбелязаха, че ако войната се проточи, тези числа може да се окажат очевидно недостатъчни за поддържане на операциите в Украйна, която обяви за цел да сформира армия от 1 милион души.

Полковникът от запаса Виктор Мураховски отбеляза, че указът на Путин отразява натиска за попълване на редиците на фона на военните действия в Украйна.

В коментар, предаден от онлайн новинарското издание на портала РБК той каза, че Кремъл вероятно ще се опита да продължи да разчита на доброволци и прогнозира, че те ще представляват по-голямата част от увеличението, наредено от Кремъл.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:37, 25 авг 22

Пушено месо колкото щеш.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама