Зеленски: Светът се размина на косъм от радиационна катастрофа

09:21, 26 авг 22 25 2096 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Светът е избегнал за малко ядрена катастрофа в четвъртък вечерта. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски. Тогава АЕЦ „Запорожие“ бе изключена от енергийната система на страната за първи път от 40 години. Временно бе прекъснато електорзахранването към централата. По-късно то бе възстановено.

Запорожката АЕЦ е изключена напълно за първи път в историята си

Според Зеленски причината е руски обстрел. Москва отрича. По-късно вечерта Международната агенция за атомна енергия съобщи, че електрозахранването е било възстановено.

Зеленски призова руските сили да бъдат принудени да се оттеглят от района чрез  межундароден натиск. Такива призиви са отправяни многократно, но засега – без резултат. „Всяка минута, през която руските военни остават в атомната електроцентрала, има риск от глобална радиационна катастрофа“, заяви украинският президент.

След прекъсването на електричеството към най-голямата АЕЦ в Европа, захранването е било поето от дизелови генератори, които са осигурили енергия за няколко часа.

„Ако нашите служители в централата не бяха реагирали след прекъсването, тогава ние вече щяхме да сме принудени да се справяме с поледиците от радиационна авария. Русия постави Украйна и всички европейци в ситуация на една стъпка от радиационна авария“, каза Зеленски.

Той призова на служители на Международната агенция за атомна енергия бързо да бъде даден достъп. Иначе ситуацията бързо можела да стигне „отвъд точката, от която няма връщане“.

Районът на АЕЦ „Запорожие“ е окупиран от руските сили от месеци. Преди войната към централата имаше три връзки, от които можеше да се подава електричество. Сега две от тях са прекъснати. Предприятието се нуждае от постоянно захранване заради охлаждането. В противен случай може да се стигне до изхвърляне на радиоактивни отпадъци и замърсяване на околната среда. От седмици Киев и Москва си отправят взаимни обвинения в готвени провокации около централата.

Русия трябва да се съгласи на демилитаризирана зона около АЕЦ „Запорожие“, заяви прессекрертарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, предаде БТА. По думите ѝ президентът Джо Байдън е имал разговор със Зеленски за ситуацията около централата.

Наскоро турският президент Реджеп Ердоган имаше среща с Владимир Путин. След това заяви, че не искат светът да преживява нов „Чернобил“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:29, 27 авг 22

Този зелен наркоман с помощта на щатите с цената да поставят Русия на колене са готови да затрият света!Няма ли кой да го гръмне това бясно недоразумение?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама