Не президентска, а „полупрезидентска република“ искали от ИТН

13:06, 27 авг 22 / Политика 25 2280 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След като вчерашното изявление на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов за свикването на референдум за президентска република предизвика множество негативни коментари и дебати от политици и конституционалисти, днес бившият председател на парламента Ива Митева уточни, че той всъщност имал предвид „полупрезидентска република“, а не президентска.

„По-скоро говорим за полупрезидентска форма на управление. Разликата в двете форми на управление е много голяма. В много държави я има полупрезидентската република и работят много добре. Дори принципът на разделение на властите е много добре разграничен в полупрезидентската република“, обясни тя в ефира на bTV, като отбеляза, че Трифонов просто пропуснал да уточни коя от двете форми на република бил имал предвид - полупрезидентска или президентска.

По думите ѝ при тази форма и Народното събрание и президентът са пряко избрани. Тогава те ще работят в симбиоза, т.е. Народното събрание ще се избира от народа, а президентът ще посочи министър-председател, който ще формира своят кабинет и след това правителство ще поиска вот на доверие от Народното събрание“, подчерта Митева.

Според нея ИТН ще влезе в следващото Народно събрание след вота на 2 октомври.

По-рано днес говорителят на служебния кабинет Антон Кутев пък коментира пред Нова телевизия, че идеята на Трифонов си е негова самоинициатива и не е съгласувана с президента.

Припомняме, че вчера Слави Трифонов, чиято партия според социолозите е на ръба на бариерата за влизане в Народното събрание, се обяви за референдум дали България да остане парламентарна, или да стане президентска република, като поиска да влезе в следващия парламент като гарант, че от допитването ще има резултат.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 14:10, 27 авг 22

А Ива Митева и Учиндолския сте полу идиоти. Митева изяж си дипломата, да попитам сега Народното събрание от кого се избира, моля? Как може да са толкова тъпи. Боже, пази България от неуки идиоти!

2 Анонимен 14:36, 27 авг 22

ИТН каквото и да искате ще гледате на телевизора след вашите поразии друго незаслужавате

3 Анонимен 14:38, 27 авг 22

В ИТН събрани само Утрепки

4 Анонимен 19:07, 27 авг 22

Защо ли напомня Бай Тошо ,откриването на завода за полупроводници и обещанието му, че догодина ще правим и цели проводници.
Дали интелектуалеца от Учиндол е подозирал ,че съществува и полупрезиденска република-съмнявам се, но очевдино вече се нуждае от преводач, който да преведе какво е мислил когато пак е плещил

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама