Шофьорът на автобуса, убил двама полицаи в Бургас, остава в ареста

16:15, 27 авг 22 25 2838 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

15-годишният шофьор на автобуса, убил двамата полицаи в Бургас, остава в ареста. Това реши днес Окръжният съд в града, тъй като има доказателства, че е съпричастен към престъплението, съобщи Нова телевизия. Били събрани достатъчно свидетелски показания, че именно Омар Мохамад Али Аднан е шофирал автобуса.

Припомняме, че преди два дни автобус, превозващ 47 нелегални мигранти се вряза в патрулна кола в Бургас. На място загинаха двама полицаи - Йордан Илиев и Атанас Градев.

Обвиняемият се призна за виновен. Той е казал, че се е опитал да спре, но е нямал спирачки. Всички свидетели обаче опровергават това и твърдят точно обратното - че той е увеличил скоростта преди удара.

„Това престъпление не го направих умишлено. Когато слязох след моста, натиснах спирачка, но не стана нищо. Нямах спирачки. Признавам се за виновен, но съм непълнолетен и моля за по-лека мярка“, каза Омар в съда, цитиран от медията.

Неговият служебен адвокат обаче определи искането на Окръжната прокуратура за основателно и поиска най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, пише БНР.

Тройна-техническата експертиза трябва да установи дали автобусът има спирачен път или не.

За денонощие били хващани около 1000 бежанци у нас

Заради големия обществен интерес делото се гледа при отворени врати. Дежурният прокурор по делото Димитър Узунов определи престъплението като „фрапантен удар срещу държавността“. Той посочи, че ще се пледира за най-тежка мярка, защото се касае за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Омар е казал на служебния си адвокат, че организаторът на трафика се намира в Турция. Няма данни за български лица, които да са съдействали.

Каква е реалната възраст на обвиняемия?

Прокурорът постави въпроса каква е действителната възраст на обвиняемото лице. Причината - няма лични документи, а самоличността му е установена от данни, споделени от него самия. Прокурор Узунов заяви, че в справка на Държавната агенция за бежанците са посочени две рождени дати на Омар. Според втората той е по-голям, а не 15-годишен. Законът предвижда от 6 до 10 години затвор, ако той е непълнолетен. Всичко това предстои да бъде изяснено.

Омар поясни, че е роден на 21 март 2007 г. Младежът е неграмотен, не може да чете и пише. Семейството му е в Турция, докато той е пребивавал в бежански център в Харманли.

Един разграден двор, наречен България

Освободиха българина, продал на каналджиите автобуса

По-рано днес стана ясно, че българинът, който беше задържан заради това, че е продал бракувания автобус на каналджиите, които причиниха тежката катастрофа в Бургас, е освободен, съобщиха БНТ, позовавайки се на свои източници. Причината е, че на този етап няма достатъчно събрани доказателства, за да му бъде повдигнато обвинение.

Към момента обаче продължава разследването срещу Иван Попов, който е от Харманли. Той е собственик на депо за продажба на бракувани автобуси.

Така от първоначалните петима арестувани за трагедията, при която загинаха двамата бургаски полицаи, с обвинения са само тримата сирийски граждани. Днес и утре съдът в Бургас ще гледа техните мерки за неотклонение, пише БНТ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама