„Борисов нямаше да управлява толкова дълго, ако бяхме президентска република“

11:20, 29 авг 22 / Политика 25 2107 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бойко Борисов нямаше да управлява толкова дълго ако беше България с президентска форма на управление, защото по негово управление имаше един негов президент - Плевнелиев, и един, който не е негов. Това обяви заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов в ефира на Нова телевизия във връзка с идеята на партията за свикване на референдум за президентска република.

Слави Трифонов иска референдум за президентска република

Според него при президентска република ще има много по-ясна отговорност. „В момента има колективна безотговорност. Народното събрание взима колективни решения, правителството взима колективни решения. Няма ясна отговорност. Иначе ще има много по-ясна отговорност“, посочи той.

Йорданов дори направи паралел между днешната ситуация у нас и тази от 30-те години на миналия век. „България през 30-те години по царско време е изпадала в ситуацията, в която е сега страната след ГЕРБ - къси парламенти, смяна на правителства и политическа безизходица. Тогава военните правят преврат, забраняват политическите партии и страната се нормализира. Но това не е демократично. Много по-добрият вариант е ако хората преценят да има президентска република“.

Ще зададем въпроса така, че да доведе до Велико Народно събрание

Ще попитаме хората дали искат президентска република. За да има референдум, въпросът трябва да бъде зададен така, че да доведе до свикване на Велико народно събрание, обясни още Тошко Йорданов.

Хората ще кажат, а не група политици, на които не им се иска, допълни Тошко Йорданов.

„Дали България ще последва американския тип, или френския, по-известен като полупрезидентска република, това е логично да се реши във Великото Народно събрание. „Истината е, че в една форма на президентско управление има достатъчно демократични механизми за контрол", смята той.

Според него гласуването с преференция е „изключително удобен начин да се продават депутатски места”. „Може да ви изглежда мажоритарен метод, но не е”, категоричен е Йорданов. 

Големите кавички: „ИТН ще се бори за президентска република така, както се бори за мажоритарен вот“

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира и критиките на на колегата му от „7/8 ТВ“ Иво Сиромахов. „Иво Сиромахов - това си е негово право да се прави на зевзек. Той нито е член на партия ИТН, нито участва в решенията. Иво Сиромахов си е от нашите и затова го цитирате. Право си е на Иво Сиромахов да се прави на забавен. Оттам нататък Иво Сиромахов не разбира нищо. Той не е наясно с процеса, с процедурите, не е наясно какво правим, не е наясно как се стига до там. Не сме забравили темата за мажоритарните избори“, каза Йорданов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:32, 29 авг 22

Вие сте леки хора в акъла

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама