ГЕРБ пак ще променя конституцията - сега иска тричленка да разследва главния прокурор

13:40, 29 авг 22 / Политика 25 2251 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ГЕРБ пак се обяви за конституционни реформи, включително касаещи личността на главния прокурор. Това стана по време на брифинг на юристи от партията на Бойко Борисов, в която оттам обещаха широк кръг от мерки за съдебни реформи, пише „Клуб Z“.

Емил Радев - евродепутат и правното „острие“ на партията в Европейския парламент, припомни че техният „специален прокурор“ (наричан от обществото „надглавен“, измислен от Данаил Кирилов, б.р.) бе обявен през 2021 г. за противоконституционен от КС. Той припомни и делото „Колеви срещу България“ в Страсбург и заяви, че не са преодолени съществуващите пречки пред търсенето на отговорност на главния прокурор и то не може да стане „при сегашния модел на конститутуция“.

Затова партията ще търси подкрепа за промени в Конституцията за въвеждането на фигура или орган с 3-членен състав, които ще са отговорни за разследването на главния прокурор. Тази тричленка трябва да има „самостоятелен статут, гаранции за независимост, специфични изисквания и изборна процедура“. Този орган ще може да извършва самостоятелно разследване срещу обвинител №1, да го привлича към наказателна отговорност и да поддържа обвинението в съда.

Също така ГЕРБ се обявява и за разделяне на ВСС - на Висш съдебен съвет (само на съдиите) и Висш съвет на прокурорите (тази идея също съществуваше и в последните народни събрания, бе на „Демократична България“, но иска също корекции в Конституцията, б.р.).

Хората на Бойко Борисов ще търсят съгласие и за въвеждането на пряка конституционна жалба - да може всеки гражданин да сезира КС. Състав от трима съдии ще отсява планините от жалби. Пак идея на ДБ, както и на БСП. Не може реформи да се правят насилнически, каза Радомир Чолаков.

Към многобройните анонсирани проектомерки той пък добави и малко екзотика, като се обяви да се мисли за това да се забранят колите с десен волан.

Точно както и Иван Гешев, от ГЕРБ се обявяват за утежняване на административните наказания в Закона за движение по пътищата, до степен - да се направи изцяло нов закон. В него идеята е да се обедини всичко - от подготовката на водачите, през състоянието на колите до самите правила.

Те се обявиха още за чисто нов Наказателен кодекс и нов Закон за адиминстартивните нарушения и наказания. Желязков, който водеше пресконференцията, обяви, че макар административното ни правосъдие да се води „отличник“ в цяла Европа, при административно - наказателната дейност има проблеми. Наказанията не стигат до адресатите си. Затова според бившия министър ЗАНН трябва да използва „всички похвати и способи на електронното управление“. Тойдаде пример - как така данъчните администрации могат да си общуват с гражданите електронно на имейл, а когато е да им връчиш някакво административно наказание или да ги призовеш, да не може.

За да не остане съмнение кои са истинските реформатори, Чолаков изреди, че ГЕРБ на три пъти има документи за стратегия за съдебна реформа - още от 2010 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:34, 29 авг 22

Пак пушат съблазни преди изборите

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама