„Президентската република е за аматьори, да направим България царство“

13:35, 30 авг 22 / Политика 25 2470 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Лидерът на „Има такъв народ“ поиска от избирателите партията му да влезе в новия парламент, за да гарантира провеждането на национален референдум за смяна на формата на управление в България от парламентарна на президентска република. Юристи обаче веднага обявиха идеята му за невъзможна поради простата причина, че според Конституцията това няма как да се осъществи чрез референдум, а чрез свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията, или приемане на чисто нова. 

Именно затова политолози и журналисти заподозряха, че думите на бившия шоумен са поредната дъвка за балончета, за да привлече вниманието към себе си. Особено след като според повечето социологически проучвания ИТН е на ръба да не бъде представена в следващото Народно събрание. Този филм обаче сме го гледали с мажоритарния вот, който си остана само една гръмка, но неосъществима идея, вкарала сценаристите на Слави в парламента. Както и обещанието да изпрати един северномакедонец в Космоса, заедно с двама българи, макар от партията му да са против страната ни да отвори пътя на съседите ни към ЕС. 

И макар избирателите на ИТН в момента да са малко объркани от поредното му меко казано странно предложение, социалните мрежи не спят и вече имат козове как то би могло да се доразвие.

Ето някои от по-цветните шаржове, карикатури и изказвания, които екипът на Topnovini.bg събра:

Президентската република е за аматьори, нека да направим България царство отново“, предлага един от Facebook потребителите. Друг пък добавя: „А защо не направо България на три морета?“.

„Не вярвайте на хора, които носят кожени якета през август. Особено, ако се опитват да ви продадат референдум“, предупреждава трети. 

„В бъдещата президентска република пак ли ще е морално да не се подават имуществени декларации“, пита потребител. 

Какъв петък: човек се чуди кристали върху пицата ли да ръси, или референдум за президентска република да прави, отбелязва още един, визирайки изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че решението за ареста му е било взето „по време на оргия с пици на кристали.

Потребители дори видяха в лицето на Слави Трифонов прочутия лирически герой Васко Жабата от кючека „Комбай­на вършачка“ на оркестър „Кам­чия“, който наскоро се възроди и стигна чак до Шотландия. „Днес на китарата Слави Жабата, той ще прави референдум драги гости само за Вас“, пишат в страницата „Колажи и карикатури“.

Съвсем естествено се появиха и предложения за нов президент, който да оглави евентуалната ни бъдеща президентска република. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, фолк фурията Луна, бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и разбира се самият Слави Трифонов.

Не липсваха шеги и по повод уточнението на бившия председател на парламента Ива Митева, че лидерът на ИТН всъщност имал предвид не президентска република, а полупрезидентска. Потребители дори направиха асоциация с прословутата реплика на Тодор Живков за полупроводниците, превърнала се отдавна във виц: „Тази година – завод за полупроводници. Догодина – за цели проводници!“. Съответно: „Тази година – полупрезидентска република. Догодина – президентска!“.

Появи се и образец на бюлетината за евентуален референдум, като са прибавени и още няколко въпроса. Както и предложение да се проведе референдум дали краставицата в таратора да бъде нарязана или настъргана.

Родните ни карикатуристи също не пропуснаха да изорбазят по свой начин думите на Слави. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:17, 30 авг 22

.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама