Историците ни откриха ценни документи за спора с Македония

18:35, 30 авг 22 25 4401 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Наш изследователски екип пътува до Библиотеката на Конгреса в САЩ. Целта на пътуването беше съдействие на българо-македонската историческа комисия. Визитата бе финансирана от д-р Милен Врабевски. 

Екипът откри и сканира изключително ценни документи, отнасящи се до периода около и след Първата световна война. Сред тях са и доклади за етническите принадлежности на Балканите по това време, а също така и договор между Гърция и Сърбия от 1913 г., подписан в навечерието на Междусъюзническата война.

По време на визитата са намерени и повече от хиляда страници, имащи пряко отношение към историческите дискусии, свързани с Македония. В документите изрично се отбелязват демократичните устои на Царство България и стремежът към развитие и равнопоставеност между цивилизованите държави. Обръща се внимание на характеристиките на българския народ, неговата доблест и воля, принос към световната култура и развитие и значението й за геополитическата стабилност. По отношение на националната идентичност на македонците във всички доклади е отбелязано, че „българите съставляват мнозинството от македонското население“.

Пробив: Историческата комисия призна Самуил за български цар

Любопитен факт е, че в края на Първата световна война президентът на САЩ е искал да направи равносметка за случващото се в Европа. Намерените документи по темата представляват неутрален източник на информация, от който се вижда желанието на САЩ и администрацията на президента Уилсън да стигнат до истината и положителните факти и изводи по темата.

Документите, които са изключително ценни, са в процес на изследване и резултатите от тях ще бъдат оповестени скоро.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама