„Топлофикация“ ще коригира част от изравнителните сметки на столичани

14:06, 30 авг 22 / София 25 2625 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Топлофикация София“ ще извърши корекция на данъчната ставка, съгласно получените допълнителни указания и становище от Министерството на финансите, съобщиха от дружеството. 

Оттам поясняват, че корекциите ще се отнасят само за изравняването между прогнозно начислена енергия през отчетния период и реално потребената, отразено във фактури след  9 юли тази година. При доплащане над прогнозното потреблението ще се прилага ставка 9% ДДС.

„Топлофикация София“ e готова да анулира изравнителните сметки

За сумите за възстановяване обаче ще се прилага ставка от 20% ДДС. А за незаплатените фактури за прогнозно начислена енергия издадени преди 9 юли 2022 г. ще продължи да се прилага ставка от 20% ДДС.

От „Топлофикация София“ подчертават още, че всички дължими суми вследствие корекциите ще бъдат отразени и възстановени по партидите на абонатите. В зависимост от избрания метод на плащане, сумите ще бъдат приспаднати от следваща дължима фактура или възстановени на каса. 

Дружеството публикува и схеми, покаязващи начина на действие в създалата се ситуация.

Графика с пример за възстановяване

Графика с пример за доплащане

Допълнителна информация и указания ще бъдат публикувани на сайта на „Топлофикация София“ ЕАД в следващите дни.

Вместо 9% ДДС, в сметки за парно има начислено 20%

Припомняме, че за проблема алармира първо омбудсманът Диана Ковачева в средата на миналата седмица. Тя призова агенцията по приходите да провери дали общинското дружество не е надписало сметките като е начислило 20% данък върху добавената стойност на фактура с падеж 31 юли, въпреки че от 9 юли ДДС за топлинната енергия е 9%. От „Топлофикация София“ отговориха, че са били спазени инструкциите на финансовото министерство и ДДС трябва да е 20%, защото се отнасяло за потребена до края на април топлоенергия. Министерството на финансите обаче потвърди в петък, че в случая ДДС трябва да е 9%, заради датата на данъчното събитие, която е 31 юли.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама