Обявено е частично бедствено положение в Карловско

17:00, 02 сеп 22 25 2664 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Частично бедствено положение е обявила община Карлово за всички селища западно от Карлово. Причината – проливни дъждове и повишаване нивото на реките. 

Най-опасна е ситуацията по долината на река Стряма. Там има скъсана дига, съобщи за bTV кметът на Oбщина Kарлово Емил Кабаиванов.

Розино, Кърнаре, Слатина, Столетово, Каравелово и Богдан са местата в беда в момента. По цялото поречие на река Стряма сме разположили доброволци. Предупредили сме кметовете да наблюдават реката да не стане опасна и за други населени места. В момента водите на река Стряма са невиждани. По-голяма е от река Марица, обяви шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

Той допълни, че село Богдан на практика е откъснато от цялата община.

„Тази нощ над Клисура във водосбора на Стряма е паднало 194 л/кв. м дъжд. Тежка е ситуацията. Пълна евакуация не можем да проведем. В момента указанията са тези хора, които са затворени в къщите да се качат на високите етажи - временно да запазят живота си“, каза още Николов.

Той допълни, че от всички области пристигат спасители и лодки, включително от Столична община. Водолази и алпинисти също помагат при спасяването, военното поделение също. В евакуацията участват военни и хеликоптер.

От здравното министерство съобщиха, че два спешни медицински екипа от ЦСМП Пловдив са изпратени в Карлово. При необходимост екипите ще оказват неотложна помощ на евакуираните жители в засегнатите от проливните дъждове и наводнени населени места в Карловско. С новите попълнения мобилните екипи в района се удвояват. Оттам отбелязват още, че министърът на здравеопазването д-р Асен Медижиев е в постоянен контакт с министъра на отбраната Димитър Стоянов и при нужда медицинската помощ в засегнатите райони ще бъде допълнително подсилена.

Потоп има и в Копривщица. Част от градчето е под вода, улиците са наводнени, след като река Тополница излезе от коритото си.

Транспортни проблеми

Наводнен е и главният път в карловското село Розино, който е част от Подбалканския път София - Бургас, предаде БНТ.

Поради голямото количество на валежите, бе преустановено движението на влаковете между гарите Христо Даново – Клисура, част от 3-та главна жп линия София – Карлово – Бургас. Активирали се свлачища паднаха в жп участъка, съобщиха от НКЖИ.

Спря производството във ВМЗ-Сопот

Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) е пострадало от проливните дъждове от тази нощ. Има наводнени складови помещения и производствени цехове. Електричеството е спряно на производствената част в Сопот, за да не се допусне авария. 

Очаква се до 24 часа да се възстанови изцяло електрозахранването към производствената площадка на завода, заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, която го посети.

Към момента всички помещения са отводнени. Част от цеховете на завода в момента не работят, но предстои тяхното поетапно включване.

Тепърва ще се правят и детайлни огледи, за да се прецени какви са материалните щети във ВМЗ и какво ще е необходимо за да се отстранят – и като време, и като ресурси.

Разследване

Апелативна прокуратура Пловдив съобщи, че е започнало разследване за евентуално извършено престъпление - причиняване по непредпазливост на наводнение, в резултат на което са настъпили значителни имуществени вреди.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама