Децата по-лесно споделят с роботи, отколкото с възрастни

16:00, 04 сеп 22 / Любопитно 25 2180 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изследователи от университета на Кембридж са установили, че децата са по-склонни да споделят преживяванията си с роботи, отколкото с възрастни, пише „Дейли мейл“.

Според авторите на изследването в бъдеще хуманоидните машини могат да помагат в работата на училищни психолози.

Проучването е обхванало 28 деца на възраст между 8 и 13 години. Всяко от тях е участвало в 45-минутна индивидуална сесия с Нао (Nao) - хуманоиден робот, висок около 60 см. Родител или настойник и членове на изследователския екип са наблюдавали „срещата“ от съседна стая. Преди всяка сесия децата и техните родители или настойници са попълвали стандартни онлайн въпросници за оценка на психичното състояние на подрастващите.

В рамките на сесията децата са имали възможност да взаимодействат с робота, да го докосват и да му говорят. Допълнителни сензори са отчитали сърдечния им ритъм и са записвали движенията на очите и главата. В края на експеримента всички малчугани са споделили, че им е харесало да взаимодействат с робота.

Оказва се, че някои от участниците са споделили с Нао информация, която не са посочили във въпросника. Например, децата са били по-склонни да споменават за тормоз в училище на робота, отколкото на изследователите чрез въпросници. Авторите на изследването обясняват, че тъй като за целите му е използван андроид с „детски“ размери, подрастващите не са го възприемали като заплаха и са му се доверявали.

Според специалистите новата технология няма да замени психолозите и другите специалисти. Въпреки това подобни хуманоиди могат да бъдат полезен инструмент за работа с деца, които трудно споделят своите преживявания, пише БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама