Испанското трио на Даниел Гарсия свири в София през октомври

15:00, 04 сеп 22 / София 25 2794 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Даниел Гарсия трио - един от най-изразителните гласове на съвременната испанска джаз сцена, ще свири на 13 октомври в София, съобщават от „Джаз плюс“. В Sofia Live Club музикантите ще представят актуалния албум „Vía de la plata“.

В триото са басистът Райнер Елизарде „Ел Негрон“ и барабанистът Мичел Оливера - и двамата родени в Куба, но отдавна са част от испанската джаз сцена.

Даниел Гарсия е роден в Саламанка (Испания) през 1983 г. Обучава се в „Бъркли колидж“ от носителя на „Грами“ - Данило Перес, който става негов ментор и има решаващо въздействие върху оформянето му като музикант. Данило Перес „му показва пътя” и го научава да изповядва разбирането, че „музиката е истинност и себепознание и само след това човек може да търси своя собствен артистичен език“.

В „Бъркли“ Гарсия печели награда за най-добро изпълнение през 2011 г., свири с Артуро Сандовал, Грег Озби и Перико Самбеат.

„Добрата техника ми помага да изразя свободно онова, което чувствам”, казва Даниел. Чудесно е да видиш как музиката му искри и трепти с каденци, хармонии и класически нюанси, но в нея може да се появи и изненадващ фламенко обрат или да се разтвори в джаз хармонии, или да потече в завладяваща импровизация, посочва критиката.

Самият Даниел Гарсия се описва като еклектичен музикант, който експериментира с музиката от Близкия Изток, Куба, грегорианските напеви и, разбира се, с фламенко, джаз, класическа музика, припомня БТА.

Даниел Гарсия често изследва фолклорните песни от родната си Саламанка или мелодичните фрази от фламенкото. „Целта ми е да представя испанската музика в нов контекст чрез импровизация и да изтрия стилистичните линии, да ги направя невидими“, казва той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама