АЕЦ „Запорожие“ отново е изгубила връзка с мрежата на Украйна

09:07, 04 сеп 22 25 2235 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че води енергийна война и призова за по-голямо единство в Европа. Във нощното си обръщение той предупреди, че в предстоящата зима Русия се готви за решаващ енергиен удар по всички европейци. „Тези дни тя се опитва още повече да засили натиска върху Европа, като напълно спря подаването на газа по „Северен поток“. Защо го правят? Русия иска да разруши нормалния живот на всеки един европеец, във всички страни на нашия континент, да отслаби и изплаши Европа и всяка една държава. Там, където не може да направи това със силата на обикновените оръжия, опитва да го стори с енергийните такива и да удари с бедност и политически хаос там, където не може да нанесе удар с ракети“.

Според Володимир Зеленски, за да се защити от подобно нещо, Европа се нуждае от още повече координация и единство. По думите му това трябва да включва и засилване на санкциите, както и  ограничаване на руските приходи от нефт и газ.

От Международната агенция за атомна енергия съобщиха, че украинската АЕЦ „Запорожие“ е била изключена от последния останал основен електропровод към мрежата. Изключен е бил и един от двата действащи реактора. От агецията отбелязват, че засега единствено другият блок работи и произвежда енергия.

След като Русия обяви, че няма да възобнови газовите доставки по „Северен поток 1“, тъй като е открит теч в турбина на компресорната станция Портовая, германската компания „Сименс ЕнерджиЮ (Siemens Energy) обяви, че това не може да е причина за спиране на газоподоването. От „Сименс“ (Siemens) обявиха, че на Портовая има и други турбини, които могат да позволят оперирането на Северен поток.

След като вчера страните от Г-7 се договориха за таван на цените на руския петрол, от Кремъл съобщиха, че ще спрат да продават нефт на всяка държава, която налага тавана.

Продължават сраженията в южна Украйна. Поразена е руска база в Енергодар - града, в който се намира Запорожката АЕЦ, съобщават украинските сили. Министерството на отбраната на Русия твърди, че украинските сили са направили неуспешен опит да си върнат контрола над централата. А Украинската армия съобщава, че е унищожила склад за руски боеприпаси в Бащански район, ударена е и района на фериботните връзки край Берислав, пише БНР.

Продължават ожесточените сражения в Харковска област и в Донбас, а руски удари е имало още и в Николаевска, Запорожка и Днепропетровска област.

„Американската мечта за разпад на Русия ще доведе до Деня на страшния съд“

Рамзан Кадиров обмисля да се оттегли от поста

Лидерът на руската Чеченска република Рамзан Кадиров заяви, че обмисля да се оттегли от поста. Той обясни, че е дълголетник сред ръководителите на региони в Русия.

„Днес научих, че както излиза, съм „дълголетник“ сред действащите глави на субекти от Руската федерация. Станаха 15 години, откакто ръководя републиката. Мисля, че вече ми е дошло времето, докато не са ме изгонили. Вече започнахме да мислим за това“, казва Кадиров във видеозапис, публикуван в неговия канал в „Телеграм“.

В забележка към клипа той посочва, че според него „напълно е заслужил един безсрочен и дълъг отпуск“.

По думите на Кадиров навремето той е бил „най-младият и най-неопитният“.  „И сега съм си пак така неопитен, но младостта отмина нанякъде. Ние кавказците, чеченците, имаме пословица: „Колкото и да е уважаем и дългоочакван един гостенин, ако той си замине навреме, това понякога е още по-приятно“, добавя Кадиров, цитиран от bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама