Ердоган отправи заплахи към Гърция

10:37, 04 сеп 22 / Свят 25 2616 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Турският президент Реджеп Ердоган отправи реч, пълна със заплахи към Гърция. Той призова Атина да вземе поука от историята и да не забравя поражението в гръцко-турската война през 1922 г., съобщи Анадолската агенция.

Ердоган направи изказването на най-големия технологичен фестивал в Турция - Текнофест, който се провежда на брега на Черно море в провинция Самсун.

Гърцийо, погледни историята, върни се назад във времето - ако отидеш прекалено далеч, цената ще бъде солена. Искам да кажа на Атина само едно: Не забравяйте Измир!“, посочи турският президент.

В Измир се разиграва последната сцена от гръцко-турската война от 1919 - 1922 г. През пристанището на града в началото на септември 1922 г. се евакуират гръцките войски от Мала Азия след поражението си при Думлупънар, като при превземането на града от турските сили на Мустафа Кемал Ататюрк голяма част от него е опожарена, а хиляди гръцки и арменски бежанци загиват. Падането на Измир е трайна травма в историческата памет на днешна Гърция.

Напрежението между Анкара и Атина ескалира, след като Гърция подаде жалба срещу генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да изтрие публикация в Туитър от профила на Съюзническото сухопътно командване на НАТО по повод 100-годишнината от Деня на победата в Турция, с която се отбелязва битката при Думлупънар.

Впоследствие пък Анкара критикува НАТО, че туитът е изтрит и определи това действие като „неприемливо“, припомня БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама