Зеленски изрази увереност, че Украйна ще си върне Крим

08:39, 05 сеп 22 25 2525 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за военни успехи и за пореден път изрази увереност, че страната му ще си върне Крим.

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че започва голяма световна буря“. Песков направи изявлението във връзка с предстоящата реч на президента Владимир Путин на Източния икономически форум. „Световните процеси в момента оказват неблагоприятно влияние. По-точно, започва голяма световна буря. За нея има обективни, но и субективни причини, свързани с абсолютно нелогичните, а често и абсурдни решения и действия на властите в Съединените щати, Евросъюза и отделни европейски страни“, заяви Песков, като подчерта: „На този фон ние все пак успяваме да запазим макростабилност“.

Ердоган призова Путин да върне Крим на Украйна

Руски източници съобщават за три експлозии в Енергодар, града до Запорожката АЕЦ. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрел в района на централата, пише БНР.  

Украинското президентство публикува снимка на войници, които издигат  украинското знаме върху сграда, за която се твърди, че е в Херсонска област. През последните дни към тази част на страната е насочена украинската контраофанзива. Областта, окупирана  в началото на инвазията на 24 февруари, се намира на север от Крим, анексиран от Русия през 2014 г.

В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски изрази увереност, че украинското знаме отново ще се вее над Кримския полуостров: Ще освободим всички наши земи и сънародници. Въоръжените сили и разузнаването и спецслужбите вече предприемат необходимите стъпки. Тези стъпки може да бъдат чути. Всички виждат, че окупаторите вече започват да бягат от Крим. Това е правилният избор за тях“.

На среща в Берлин вчера украинският премиер Денис Шмигал направи конкретни предложения на германския канцлер Олаф Шолц за улесняване на доставката на танкове Леопард 2, необходими на Украйна на бойното поле. Нуждаем се от промяна във философията на доставките на оръжия, трябва да получим и модерни танкове“, заяви Шмигал.

Досега германското правителство е обещало на Украйна оръжия на стойност над 700 млн. евро, повечето от които вече са доставени - включително някои тежки оръжия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама