Мъж спечели конкурс с картина, генерирана от изкуствен интелект

20:05, 10 сеп 22 / Култура 25 2061 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Мъж участва в конкурс за изобразително изкуство с творба, генерирана от изкуствен интелект и спечели първата награда. Джейсън Алън, който е президент на базираната в Колорадо компания за настолни игри „Incarnate Games“, разказа за новината чрез публикация в „Discord“, пише „The Iconomist Times“, цитиран от bTV.

Джейсън Алън спечели в категорията за дигитално изкуство с творбата си „Théâtre D'opéra Spatial“. Картината, която прилича на смесица от класическа опера и космос, не е нарисувана от Алън, а е творение на софтуера за изкуствен интелект Midjourney“.

Мъжът не е използвал цифрова четка, за да създаде произведението на изкуството. Картината е генерирана от изкуствения интелект с помощта на неговите подсказки. Алън обясни, че е създал 100 изображения със софтуера за изкуствен интелект и след много седмици на фина настройка и подбор е избрал трите най-добри и ги е отпечатал на платно след увеличаване на мащаба.

На този фон в Twitter се появиха гневни публикация на художници, които не са доволни от развоя на конкурса. Това даде повод за разпалване на разгорещена дискусия за изкуствения интелект, който убива творческите професии.

Въпреки дебатите по темата и забележки от страна на скептиците, Алън се чувства позитивно след победата си. „Няма да спра сега. Тази победа само окуражи моята мисия, заяви той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама