Огромен скандал на Евробаскет

13:23, 05 сеп 22 / Спорт 25 2448 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Огромен скандал е напът да се разрази в група А на Евробаскет 2022, която се провежда в Тбилиси. От турската федерация по баскетбол обявиха, че техният състезател Фуркан Коркмаз е бил нападнат от играчи на Грузия и от полицаи в коридорите по пътя към съблекалните на Арена Тбилиси“. 

Грузия надделя с 88:83 над южните ни съседи, постигайки първата си победа в груповата фаза. В средата на третата четвърт напрежението се покачи, като Коркмаз и Дуда Санадзе почти стигнаха до физически сблъсък на паркета, заради което двамата бяха дисквалифицирани от срещата. Именно минути след това Коркмаз е бил нападнат, като вицепрезидентът Юмер Онан заяви, че ако кадрите от охранителните камери не достигнат до южните ни съседи, те ще напуснат турнира.


Докато Фуркан Коркмаз се е прибирал към съблекалнята със своя треньор, играчите на грузинския отбор, които не са били в групата за мача (вероятно Торнике Шенгелия и Гога Битадзе), са го атакували в коридорите. Към атаката са се присъединили дисквалифицираният им играч Дуда Санадзе, както и полицаи. В края на мача 30 униформени се опитаха да ни нападнат. Сблъскахме се с полицията на Грузия. Обръщам се към ФИБА и всички официални лица на федерацията - не позволявайте на тези хора да си мислят, че сме глупави. Те трябва да ни предоставят видеозаписите от охранителните камери от коридора минута по минута, без да липсва каквото и да е от тях. Ако тези кадри не достигнат до нас, ние ще напуснем турнира, гласи изказването на Юмер Онан.

Помощник-треньорът на турския тим Хакан Демир пък заяви следното на пресконференцията след мача: Ще проверим всички записи от камерите. Дойдохме тук да играем баскетбол, нищо повече от това. Всичко трябва да се реши на терена. За съжаление, огромен скандал се разрази извън терена. Това не е добре за спорта. Това е баскетболен мач, а се превърна в нещо повече от това. Имаме още два мача от групата и нещата трябва да се реши на терена. Всичко това, което се случи в съблекалнята, не е редно. Очаквахме повече приветливост от домакините. Мачът беше хубав, но за съжаление това извън него беше недопустимо, каза Демир, пише Sportal.bg 


Демир бе на пресконференцията, тъй като във второто продължение от мача селекционерът Ергин Атаман бе дисквалифициран заради невъздържаната си реакция срещу съдиите. Отгоре на всичко цели 22 секунди бяха загубени от игровото време по време на сблъсъка между Коркмаз и Санадзе, заради което от турския щаб подадоха контестация срещу крайния резултат от мача.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама