Ето кое е българското предложение за „Оскар“

17:30, 05 сеп 22 / Култура 25 2266 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Майка“ на режисьора Зорница София е българското предложение за наградата „Оскар“ за международен филм. Това реши комисията по избор към Националния филмов център, председателствана от Мария Бакалова.

Мария Бакалова оглави комисията за българско предложение за „Оскар”-ите

„Майка“ е автентичен филм, суров и нежен едновременно, вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца – в триумф на един различен тип „родителство“.  В главната роля е Елена, влюбен в работата си театрален режисьор, която на 32 години разбира, че не може да има деца. Изправена пред избор – да се опитва да зачене инвитро с любимия си съпруг, диригента Леон Майер или да адаптира театралната програма, с която преобразява живота на сираци в далечна Африка, Елена ще преоткрие думата „майка“. Лентата е вдъхновена от истинска история.

Главната роля се изпълнява от любимата от малкия екран и театъра Дария Симеонова, за която това е дебют за главна роля в киното. Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивали като Берлин, Кан и Сънданс, както и кенийските открития - Перис Уамбуи и Стив Матиас.

Режисьорът Зорница София е магистър по изящни изкуства, специалност живопис. Тя e написала, режисирала и продуцирала 4 игрални филма, 2 документални филма и режисирала 7 телевизионни сериала, театрално представление и опера. Нейни филми са прожектирани или награждавани в Шанхай, Сараево, Варшава, Гоа, Пусан, Кайро, Москва, Мар дел Плата. Има два филма, които са бокс офис хит, а един е българско предложение за наградите на Американската филмова академия.

Останалите претенденти за българско предложение за „Оскар“ бяха:

 „Борсови играчи“, реж. Георги Костов, прод. „Корунд Х“, Христо Христов,

„В сърцето на машината“, реж. Мартин Макариев, прод. „Forward Pictures“, Александър Пенев,

„Меко казано“, реж. Анри Кулев, анимация, прод. „Канцелария филм“, Светла Ганева

„Петя на моята Петя“, реж. Александър Косев, прод. „BOF Pictures“, Николай Урумов, „Рибена кост“, реж. Драго Шолев, България/Румъния, прод. „Клас филм“, Росица Вълканова,

„Шекспир като улично куче“, реж. Валери Йорданов, прод. „Чучков брадърс“, Борислав Чучков ,

„φ 1.618“, реж Теодор Ушев, България/Канада, прод. „Перипетея“, Владислав Тодоров, „Мувименто“, Орлин Руевски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама