Не министри, а „Булгаргаз“ преговарят с „Газпром“

19:14, 05 сеп 22 / Политика 25 2441 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Не министри от служебното правителство, а държавната „Булгаргаз“ преговаря с руската „Газпром“ за възобновяване изпълнението на договора за доставка на газ с руската компания. Това обяви енергийният министър Росен Христов в ефира на bTV.

По думите му обаче от руската страна все още мълчат. Няма отговори на редица въпроси като това каква ще е формата на плащане, какъв ще е срокът за взимане на количествата и ще има ли гаранции за България, ако доставките спрат.

„С „Газпром експорт“ преговаря „Булгаргаз“. От руска страна има много силен политически нюанс. Изчакваме позицията на „Булгартрансгаз“. От тях не сме получили отговори по различни въпроси – цени, срокове за доставка, защита по клаузи. Към този момент не смятаме, че въвличане на правителството в преговори с руското правителство ще доведе до различен резултат. Министри не говорят с руснаците“, уточни той.

„Изчакваме тяхната подиция по всички тези въпроси. Догвоорът с „Газпром“ е конфиденциален и върпосите от журналисти не помагат на процеса“, посочи още Христов.

Възможност за други доставки

Министърът подчерта, че служебният кабинет работи и по други възможности за доставки за втечнен газ и тръбен газ от Турция.

Според него не е имало свободни слотове за разтоварване на танкерите в Гърция, тъй като всичко е било резервирано. Министърът добави, че ако страната ни се беше договорила с посредници за разтоварването, цената е щяла да бъде висока.

„Слотовете, които съществуват и функционират, към 3-ти август бяха разпродадени, включително и тези с разширението. Всичко, което беше възможно да се използва, бе разпродадено и можеше да се купи от частни посредници. Цената обаче беше висока. Двата танкера за септември, договорени от предишното правителство, пристигнаха на почти двойна цена от обявената от синдикатите като поносима. Този газ нямаме какво да го правим. Някой ще го купи, но виждате как върви инфлацията. Целта ни не е да доставим газ на каквато и да е цена“, посочи Христов.

В средата на октомври Гърция ще обяви търг за слотове за следващата година. Едва след това ще се обяви търг за танкери с втечнен газ, заяви енергийният мнистър. Служебният кабинет е договорил един слот в Турция, в който ще бъде разтоварен един танкер с втечнен газ. „Възнамеряваме да говорим с турската страна за дългосрочно ползване на слотовете“, добави той.

Не ни очаква студена зима

„Смятам, че не ни очаква студена зима. Насочени сме към оптимизиране на цената“, категоричен бе Христов.

Той отбеляза, че от 1 октомври интерконекторът ще влезе в експлоатация. По него ще потече договореното количество от Азербайджан, а България ще започне преговори и за допълнителни количества азерски газ, като се очаква оферта за количества и цена.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:57, 06 сеп 22

Росен Христов много лъже, момчето. Гълъб каза, че преговорите се водят на високо ниво, този казва, че не се водят от МС, а от Булгаргаз. Деница също отрече, т .е. не се видят от Булгаргаз. Тогава се пита КОЙ? Най- вероятно според един бивш посланик от клошарите. Толкова противно правителство .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама