59% от българите не одобряват действията на кабинета за войната в Украйна

17:07, 06 сеп 22 25 2404 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Общо 57 на сто в ЕС и 47 на сто от хората в България са доволни от европейския отговор на войната в Украйна, сочат данни от проучване, представено от Европейската комисия.

Мнозинството от българите (59 на сто) не одобрява действията на правителството в София в тази посока, показва проучването, извършено между 18 юни и 11 юли. Мнозинството от участниците са изразили опасения, че войната ще доведе до лоши икономически последици. 

Състоянието на националната икономика се определя като лошо от 64 на сто от участниците в ЕС и 84 на сто от българите. Икономическото състояние на семейството се оценява като лошо от 28 на сто в ЕС и 47 на сто у нас. Следващата година ще бъде по-лоша, според 53 на сто в ЕС (повишение с 22 на сто) и 44 на сто в България (повишение с осем процента).

Според българите най-важните задачи пред ЕС са свързани с международната обстановка (34 на сто), високите цени (31 на сто) и доставките на енергия (26 на сто). В останалата част от ЕС най-голяма тревога будят високите цени (34 на сто), енергийните доставки и международната обстановка (по 28 на сто). 

Само българите са по-разколебани, че ЕС е нещо добро

В България и в останалата част от ЕС доверието в общностните институции е 49 на сто, докато неодобрението у нас е 36 на сто, а в останалите страни - 43 на сто. В националните правителства в ЕС доверието е 34 на сто, а у нас - 19 процента.

При оценките за ЕС в България се отчита положително отношение от 51 на сто от участниците, докато в останалите страни подкрепата е 47 на сто. Противниците на ЕС у нас са 19 на сто, а в останалата част от Общността - 16 на сто.

Българите са по-малко склонни от останалите европейци за общи политики в областите на отбраната, енергетиката и международните отношения. Общия подход по тези въпроси у нас намира подкрепа съответно от 64, 55 и 56 на сто, докато сред останалите в ЕС тя е съответно 77, 75 и 70 на сто, показва проучването, цитирано от БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама