Семерджиев е имал полицейски чадър от над 40 служители на МВР

09:26, 10 сеп 22 25 2419 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

40 служители на МВР с действие или бездействие са помагали през последните години на Георги Семерджиев, който през юли уби две момичета в центъра на столицата. Проверката е на вътрешното министерство, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров в интервю за Нова телевизия.

От МВР палка до значка: Два клика и вече си полицай

Припомняме, че на 5 юли джипът на Георги Семерджиев помете и уби на място Хариет и Христина. Момичетата са били на тротоара на булевард „Черни връх“. Шофьорът е избягал и бе арестуван в дома си. Оказва се, че той е имал 47 акта и 49 наказателни постановления за различни нарушения. Шофирал е с фалшива шофьорска книжка, фалшиви регистрационни табели и метамфетамин в кръвта. Появиха се информации, че именно полицаи са му помогнали да избяга от мястото на катастрофата и да се укрие. МВР започна проверка – имало ли е над Семерджиев полицейски чадър. 

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Тодоров посочи, че проверката срещу Симона Радева приключва до дни и се очаква нейното дисциплинарно уволнение. Проверката на МВР обхваща последните 10 години. В тях Семерджиев е спиран с нарушения на пътя и въпреки това е продължил да шофира, без да понесе никаква наказателна отговорност. Установени са 40 служители от Пътна и Охранителна полиция, които са си затваряли очите - умишлено или от нехайство. „За съжаление има констатации за голяма група служители, които с действия или бездействия са установени такива данни за дисциплинарни нарушения, което е повод да започнат дисциплинарни производства срещу тях, каза още Тодоров.

Полицайката, помогнала на Семерджиев, проговори

Дали става въпрос за чадър от по-високо ниво, или за инцидентни случаи, проверката в МВР продължава.

В хода на разследването по случая Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за престъпление по служба на служители от МВР, за които има данни, че са покровителствали обвиняемия Семерджиев. На 11 юли в Столичната дирекция на вътрешните работи беше образувано дисциплинарно производство срещу Симона Радева от Първо районно управление (РУ), за която се предполага, че е била свързвана с Георги Семерджиев. Тя бе отстранена временно от длъжност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама