МААЕ: Резервният захранващ електропровод на Запорожката АЕЦ е бил възстановен

16:50, 11 сеп 22 25 2350 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Резервният захранващ електропровод на превзетата от Русия украинска АЕЦ Запорожие е бил възстановен и вече предоставя външното електрозахранване, от което тя се нуждае, за да охлажда реакторите си, предаде Ройтерс, позовавайки се на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Запорожката АЕЦ е изключена напълно за първи път в историята си

„След вчерашното възстановяване на електропровода… операторът на Запорожката АЕЦ тази сутрин спря последният работещ реактор, който през последната седмица предоставяше електрозахранването, от което централата се нуждаеше, след като беше изключена от мрежата, каза МААЕ в свое съобщение в Twitter, цитирано от БТА. Тази електроенергия сега може да бъде доставяна по мрежата, добави агенцията.

По-рано днес украинският ядрен оператор Енергоатом съобщи, че шести енергоблок на атомната електроцентрала в Енергодар, в контролираната от Русия част на Запорожка област, беше спрян. Спирането е извършено в безопасен режим около 4:00 часа московско време (4.00 часа българско време - бел. ред.). Експертът предупреди, че изключването на реактора няма да премахне напълно заплахата от ядрена катастрофа, пише БГНЕС.

АЕЦ „Запорожие“ отново е изгубила връзка с мрежата на Украйна

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Отскоро работят само пети и шести енергоблок. Въпреки това, поради повреда на електропроводи вследствие на обстрелите единият блок беше изключен, а вторият беше в планиран режим на разтоварване с минимална мощност. От началото на тази седмица електроенергия от АЕЦ-а не се доставя както на територията, контролирана от Руската федерация, така и на Украйна.

На 1 септември мисия на МААЕ посети АЕЦ. Част от делегацията, включително шефът на агенцията Рафаел Гроси, напусна Енергодар вечерта на същия ден. Няколко експерти на МААЕ напуснаха на 5 септември, двама специалисти останаха в атомната централа.

На 6 септември МААЕ представи доклад за резултатите от мисията, в който се препоръчваше незабавно спиране на военните действия в близост до централата и създаване на зона за сигурност, припомня БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама