Зеленски към руснаците: Гладът и тъмнината не са толкова страшни, колкото вашето „братство“

09:50, 12 сеп 22 25 2517 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Си Ен Ен, че засега не планира преговори с руския президент Владимир Путин. Главната цел в момента е да си върнем всички територии, допълни Зеленски на фона на успешно контранастъпление на украинската армия

„Още ли си мислите, че сме един народ? Още ли си мислите, че можете да ни уплашите, да ни пречупите, да ни накарате да отстъпим? Вие наистина нищо не разбрахте! Не разбрахте кои сме. За какво сме. За какво говорим“, написа Зеленски в „Телеграм“, цитиран от „Сега“. 

„Четете по устните ми:

Без газ или без вас? Без вас.

Без светлина или без вас? Без вас.

Без вода или без вас? Без вас.

Без храна или без вас? Без вас.

Студът, гладът, тъмнината и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни за нас, колкото вашето „приятелство и братство“.

Но историята ще постави всичко на мястото си.

И ние ще сме с газ, ток, вода и храна... и БЕЗ вас!“.

Киев обвини руските войски и за атака на Харковската топлоцентрала

Руски атаки по енергийната инфраструктура са оставили без ток огромни части на Източна и Централна Украйна, съобщи президентът на страната. По думите на Володимир Зеленски, „затъмнението“ е пълно в Харковска и Донецка област и частично - в Сумска, Запорожка и Днепропетровска. Според руски източници в Донецк няма проблеми с тока.

По-рано работата на Запорожката АЕЦ беше спряна като предпазна мярка заради продължаващите бойни действия.

Окупирането на централата от руските войски е причината сигурността ѝ да бъде изложена на риск, е казал френският президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин, който от своя страна е обвинил Киев за редовните нападения в района. Според Кремъл Путин е призовал за „неполитизирано взаимодействие“ по въпроса с участието на Международната агенция за атомна енергия.

В поредното си видеообръщение украинският президент отбеляза, че са изминали 200 дни от началото на руската агресия срещу страната му, предаде БНР. 

Тагарев: Въпросът не е дали Украйна ще удържи, а кога ще освободи окупираните територии

Володимир Зеленски изказа благодарност на военнослужещите: „Днес вашите действия на север, юг и изток се виждат и забелязват от всички. Светът е във възторг, а врагът е обзет от паника. Украйна се гордее с вас, вярва във вас, моли се за вас и ви очаква. Пътят към победата не е лесен, но ние сме уверени, че той е по силите ви. Вие ще достигнете нашата граница, във всички райони. Ще видите нашите гранични бразди и вражеските гърбове. Ще видите как сияят очите на нашите хора и петите на окупаторите. Те ще нарекат това жестове на добра воля. Ние ще наречем това победа“.

Зеленски потвърди, че в рамките на контраофанзивата е превзет стратегическият източен град Изюм, както и Балаклия и Купянск. Военното командване обяви, че са освободени 3000 квадратни километра от началото на настъплението край Херсон и Харков. 

Според руската страна нейните силови структури са предотвратили терористични актове в Херсонска област. Съобщава се и за мощни взривове в Херсон, а също, че в хода на т.н. „специална военна операция“ са взети под контрол приазовската част на Запорожка област и цялата Херсонска област с големите храдове Херсон, Мелитопол и Бердянск. РИА Новости пише, че и двата региона, в които са сформирани нови администрации, са изразили желание да влязат в състава на Русия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 23:22, 12 сеп 22

Не са страшни гладът и тъмнината за теб зелена жабо, понеже теб лично няма да те застигнат, но народът ти, който плаща с кръвта си блогосклонността на господарите ти към теб ще заплати за греховете ти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама