„Галъп“: 6+2 партии в „играта“ за НС. Кой е водачът?

14:26, 13 сеп 22 25 2314 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Осем формации са в „играта“ за места в Народното събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията, от активността и от съпътстващи фактори. Под бариерата изпъкват две. Това сочи моментната снимка на електоралните нагласи от началото на кампанията. 

Изводите са от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети „лице в лице“.

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ води с около 6% пред ПП

Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината имащи право на глас у нас, което е сравнително ниска за стандартите от последните десетилетия активност. С това и предвидимостта става ниска и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат.

Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от потенциалните гласове, „Продължаваме промяната“ – 19,2%. Тези две формации са в главната битка в тази кампания и подредбата им ще зависи от степента, в която ПП успее или не успее да мобилизира привържениците, с които разполага, да гласуват. ГЕРБ от своя страна изглеждат в достатъчна степен консолидирани, макар видимо да не растат.

ДПС и „Възраждане“ засега изглеждат като преки конкуренти в класирането, съответно с 11,5% и 11,3%. Заради очаквания вот за ДПС от чужбина, например, както и заради трудно уловимите тенденции на потенциална мобилизация на по-радикални привърженици на „Възраждане“, трудно предвидимо e мястото на тези партии, както една спрямо друга, така и в самата подредба.

„Маркет Линкс“: 7 формации влизат в новия парламент, ИТН остават под чертата

БСП е с 9,8% от потенциалния вот. „Демократична България“ като че ли укрепва и се доближава – със 7,6%.

Близо около бариерата са „Има такъв народ“ и „Български възход“, с по 4,3% и 4,2%. И двете формации имат своите ясни изгледи да са в парламента. Разбира се, тези изгледи много зависят от конюнктурата и най-вече от собствената им мобилизация. 

Под бариерата измежду всички изпъкват „Изправи се, България“ и ВМРО, съответно с резултати от 1,7% и 1,5%.

Снимка: „Галъп интернешънъл болкан“ 

Очаква се в изборите да участват 49% от имащите право на глас (тепърва ще стане ясно какъв дял е това спрямо формалния изборен списък) или диапазон от около 2.6 милиона души. Разбира се, предвид цялостната напрегната ситуация, възможни са отклонения в широки граници.  

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 2 и 10 септември, сред 1002 души, по метода „лице в лице. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 АнонименБ О Й К О 17:12, 13 сеп 22

ПЕРДАШИ ВСИЧКИ С 200 ! БЕЗ НЕГО - ИЗБОРИ БЕЗКРАЙ !

2 Анонимен 17:48, 13 сеп 22

Винаги в ъгъла

3 Васил 20:37, 13 сеп 22

Демократична България си прогони избирателите с нищоправене и коалицията с БСП!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама