Зарков: България може да влезе в Шенген още тази година

14:40, 13 сеп 22 / Политика 25 2364 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Има реален шанс България да влезе в Шенген още през декември тази година и всяко българско правителство трябва да работи за изпълнение на тази цел без значение от конюнктурата. Това съобщи правосъдният министър Крум Зарков в интервю за Mediapool. Според него моментът е изключително подходящ това да се случи.

Чехия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, е една от поддръжниците за приемането на България в Шенген. Европейският парламент е приел серия от резолюции за приемането на България в Шенген. ЕК подкрепя влизането на България в Шенген. Какво повече очакваме да се случи“, коментира Зарков.

Като плюс в полза на България той отчете и непрекъснатата комуникация между правителството и Европейската комисия за изпълнение на условията по Плана за възстановяване. „Какво повече може да се иска? Кажете ми по-добър момент“, изтъкна Крум Зарков.

Още в началото на мандата на служебното правителство се случи убийството на двамата полицаи в Бургас, след като патрулният им автомобил буквално бе тараниран от автобуст, пълен с нелегални имигранти. Този трагичен случай фокусира за пореден път вниманието върху корупцията в МВР и в частност в гранична полиция, защото автобусът бе успял да премине няколко полицейски поста преди да стигне до Бургас.

Шолц: Ще работя за влизането на България в Шенген

Според Крум Зарков този трагичен случай не намалява шансовете на България за Шенген. „Този случай показва нагледно и по възможно най-жестокия начин какво се случва на външната граница на ЕС. Един от силните аргументи на България за Шенген е, че това неправомерно забавяне за приемането ни в Шенгенското пространство, прави така, че ние изразходваме сили и средства да охраняваме граници, които не бива да пазим. От което страда сигурността на границата, която трябва да бъде пазена“, каза той

По думите му готовността на България за членство в Шенгенското пространство и корупцията са два различни въпроса. Членството на България се блокира с политически аргументи от няколко европейски държави, сред които Нидерландия, Дания и отчасти Германия. Техният аргумент е, че България трябва първо да покаже резултати от борбата с корупцията, каквито и досега няма.

И двата въпроса са важни, но по отношение на Шенген нека сме ясни: Техническите критерии за приемане на България в Шенген са изпълнени. Справедливо е ЕС да има изисквания по Механизма за върховенството на закона, но така и ние имаме право да изискваме прилагането на шенгенското законодателство. Ние трябваше да сме в Шенген преди 11 години. Това обаче не значи, че ние трябва да замитаме под килима другите въпроси. Те не са свързани с Шенген, а с начина, по който живеем и се развиваме, както и с други европейски теми – Плана за възстановяване, Механизма за върховенството на закона. Тези въпроси ни тежат на врата като воденичен камък“, каза Зарков.

В отговор на въпрос как можем да убедим нидерландците, че ако ни пуснат в Шенген, българските полицаи няма да пускат мигранти срещу „бакшиш“, Зарков отговаря: „Херметически запечатана граница няма никъде в света. Нито в България, нито в Нидерландия, нито в някои от т.нар. скептични държави. Тези хора много добре го разбират“.

„Аз говорих с тях. И с Нидерландия, и с Дания, и с Франция. След като беше поставена тази задача (за членството в Шенген – б.р.) като приоритет на правителството беше свършено много. Има немалки знаци за пробив. Най-големият от тях е речта на Олаф Шолц в Прага“, каза той.

Имаме какво да кажем. Законите, за които от толкова време сме се ангажирали, до голяма степен са готови. На врата на България в европейски план са увиснали няколко въпроса от години. Единият е корупцията по високите етажи на властта, статутът и правомощията на главния прокурор и политическата му роля, въпросът с корупцията в най-общ план. Това са наши вътрешни въпроси, които ни очернят в Европа и не идват инвеститори заради тях. Неслучайно решаването на тези въпроси е условие за отпускане на парите за Плана за възстановяване“, коментира Зарков.

Той съобщи, че в началото на този месец българска делегация е била на посещение в Брюксел, където е поискано изпращане на нова доброволна мисия за проверка на българските граници.

„Беше създадена доста ефективна контактна група за Шенген между МВР, външно министерство и правосъдното министерство. Според мен България трябва да настоява за решаване на въпроса през месец декември, когато ще се състои Европейският съвет. Не може да има реален аргумент „против“ членството“, каза правосъдният министър.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама