Земеделци на протест заради украинското зърно

13:36, 14 сеп 22 25 2179 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Земеделци в различни региони на страната излязоха на протест. Планиран е фермерски протест в още 11 европейски страни.

Повод за недоволството е нерегламентираният, според тях, внос на украинско зърно и зелените политики на Европа.

100 тежки трактора преминаха през основните булеварди на Добрич. В Северна България протестират още Видин, Враца, Монтана, Русе, Плевен, Разград и Силистра. Родните зърнопроизводители се обявиха и срещу добива на газ от плодородни земи. Според тях некачествената стока, която се внася, подкопава българското земеделие.

Складовите бази са пълни, изкупните цени са ниски. Те нямат средства и се опасяват, че няма да могат да засеят наесен.

Националната асоциация на зърнопроизводителите е повод за разписване на една декларация против чиновнически, глупави решения от страна на Еврокомисията в сектор „Земеделие“. 12 страни членки ще ни подкрепят, ще има протести в тези страни, те започват от утре. Вносът, който влиза от Украйна, не е контролиран. В България няма контрол на това, което влиза в страната ни. Унищожава българското земеделие“, каза Радостина Жекова - председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, цитирана от БНТ.

Убиха овощарството, убиха зеленчукопроизводството, в момента искат да убият и зърнопроизводството. Ние не искаме това. Аз съм млад човек. Обичам земеделието, обичам работата си, искам да остана в България и смятам, че държавата трябва да се погрижи за това нещо“, каза агрономът Вероника Чалъкова.

Ние сме против украинския внос, който е безконтролен, без всякакви мерки за качество“, каза зърнопроизводителят Деян Балчев. Протестиращите за кратко спряха пред офиса на Разплащателната агенция на ДФЗ „Земеделие“, където внесоха своите искания.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама