Евакуация в родния град на Зеленски след руски обстрел на язовир

08:08, 15 сеп 22 25 2570 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жителите на украинския град Кривой рог са призовани да се евакуират поради риск от наводнение, след като руски ракети удариха голям язовир.

Длъжностни лица заявиха, че воден поток от 100 кубически метра в секунда блика от пробиви в язовирната стена и нивото на водата в река Ингулец се покачва опасно. Водоснабдяването е засегнато от атаката, а около 600 000 души са изложени на риск от наводнение в центъра и друг район на Кривой рог, според Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на кабинета на президента.

Украйна заяви, че ударът е отмъщение на Москва заради предприетата през последните дни украинска контраатака. Украинската армия твърди, че си е върнала части от окупираната от Русия територия, принуждавайки руските войски да отстъпят.

Украйна си е върнала напълно или частично 8000 кв. км за две седмици

Президентът Володимир Зеленски, който е роден в Кривой рог, определи Русия като „терористична държава“. „Вие сте слаби хора, които се биете срещу цивилни“, каза Зеленски и добави: “Вашите ракетни удари днес срещу Кривой Рог, срещу Карачунския язовир, по обекти, които изобщо нямат военна стойност, всъщност удрянето на стотици хиляди обикновени цивилни е още една причина Русия да загуби. Не само тази война, но и самата история. Историята се пише от хора, никога от диваци“.

Засега няма коментар от страна на Москва за вчерашните ракетни удари.

Вчера украинският президент посети наскоро отвоювания град Изюм, ключов логистичен център в района на Харков. Той благодари на войниците, участвали в контранастъплението, и обеща украинското знаме да се върне във всеки град и село в страната, пише БНР.

Рано тази сутрин при връщането си от града автомобилът на Володимир Зеленски се е сблъскал с друго превозно средство. Шофьорът му е получил първа помощ от медицинския екип на президента и е отведен с линейка. Украинският държавен глава не е получил сериозни наранявания.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама