Идеята на ЕК за „таван“ на приходите от ток е вредна за България

09:58, 15 сеп 22 25 2526 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Лансираното от Европейската комисия предложение да бъде сложен таван на приходите на електроцентралите, произвеждащи евтин ток, предизвика сериозни критики у нас. Български икономисти вече коментират, че такава идея по принцип означава брутална намеса срещу пазарната логика, а освен това директно вреди на българските интереси.

Предложението, представено от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен като част от пакета мерки за справяне с енергийните проблеми, предвижда налагане на лимит от 180 евро на мегаватчас за приходите на ядрените централи, тецовете, работещи на въглища, и производствата на електроенергия от възобновяеми източници. Всички постъпление над тази граница трябва да отиват в държавния бюджет и оттам да се преразпределят като помощи/субсидии, така че сметките за ток на домакинствата и малките и средните фирми да бъдат поносими. Предвиждат се и субсидии за тецовете, работещи на природен газ. И освен това, ако дадена държава е голям износител на електроенергия - а България е такава, ще трябва да дели бюджетните приходи, които ще събира след въвеждането на „тавана“, със страните вносители на тока, пише „Сега“.

Урсула фон дер Лайен: Русия вади чипове от хладилници, за да поправя машините си

Това е безумна политика, която вместо да доведе до по-ниски цени дългосрочно, ще доведе до трайно по-високи цени на тока в ЕС, намалено производство и в края на краищата дори потенциална криза с недостиг на ток. Това е така, защото вместо да се стимулират частните инвестиции в местно производство на ток и увеличаване на предлагането (от там и намаляне на цената), се прави точно обратното - частните инвеститори се наказват и гонят от сектора, като се отнемат голяма част от приходите им“, коментира в профила си във Facebook финансовият експерт и бивш министър Никола Янков, като посочва, че водещи политици в ЕС, които лансират „спасителни“ идеи, очевидно нямат никакъв опит в реалния бизнес.

„Предлага се таван от 180 евро/мвч за приходите на производителите на ток с ниска себестойност (т.нар. inframarginal producers). Това според ЕК са всички АЕЦ, ТЕЦ на лигнитни въглища и всички ВЕИ (вкл. хидроцентрали). Това на практика цялата българска енергетика - частна и държавна,  малка и голяма. Разликата в цената над този таван се предлага да отива в бюджета на държавата членка, за да може с тези пари да се помага за сметките за ток на домакинствата и малките и средни фирми. А, да - и да субсидират производителите на ток от (до скоро руски) природен газ, защото не им излизала сметката при тези високи цени на газа. Обаче, ако държавата членка има голям експорт на ток - както е България - се предлага тези бюджетни приходи да се делят с държавите членки, които са вносители на тока, тъй като техните граждани ги плащат“, пише Янков и обяснява защо предложението е вредно.

„Инвестициите в енергетиката са по дефиниция дългосрочни. Инвеститорите разчитат на „добри” години с високи цени - като 2022 г., защото те компенсират „лошите” години с ниски цени, каквито неминуемо ще има през дългия живот на инвестицията им. Ако политиците им ограничават възможността за печалби през добрите години, без да покриват обаче загубите им през лошите, това променя изцяло финансовата математика и можем да сме свидетели на огромен отлив на капитали от сектора. Това важи между другото и за всеки друг сектор в икономиката, където започнат да се месят правителствата.

С предложенията от днес ЕК поставя опасен прецедент и вдига значително т.нар. „политически риск” в целия ЕС - част от света, разглеждана от международните инвеститори до момента като изключително стабилна в икономически, правен и политически план. По-високият политически риск ще значи по-малко инвестиции в европейската енергетика за години напред. Което пък ще значи трайно високи цени и недостиг на ток. Което пък ще значи ограничен икономически растеж и по-нисък жизнен стандарт. И - ако на някой все още му пука за това с тези цени на тока - няма да има „зелена икономика” и електромобили в Европа, защото просто няма да има достатъчно ток. Нито скъп, нито евтин. Така че предложението на ЕК от днес върви директно и срещу декларираните политически цели за “позеленяване”.

Янков посочва още, че „политическото ръководство на ЕС в момента явно се състои предимно от хора, които никога не са правили бизнес и не са инвестирали пари. Ефектите от техните решения ще са ужасяващи в дългосрочен план за всички граждани на Съюза. Това са краткосрочни популистки мерки, насочени към следващите няколко месеца, без стратегически анализ за средносрочните и дългосрочни ефекти върху икономиката на съюза“.

Експертът се надява българските евродепутати да противостоят на погрешните предложения. „Правилната политика е точно обратната - да се стимулират спешно повече частни инвестиции именно в този тип централи, които ЕК иска да накаже. Именно те ще осигурят ниските цени и енергийната независимост на Европа. А за всички други, които разчитаха да правят ток с руски газ, дойде „видов ден”. Но няма нужда всички ние да покриваме загубите им“, категоричен е Никола Янков.

Бившият депутат Владислав Панев, председател на Зелено движение, също смята, че идеята за „тавана“ крие рискове. „Предложенията на ЕК на пръв поглед изглеждат много добри. За България обаче наистина е само на пръв поглед. Защото ако се зачетем внимателно, може да се окаже, че накрая българските производители на ток ще финансират по-ниски цени за чужди потребители. Можем да бъдем ударени точно там, където сме най-конкурентни. В скъпия износ на електроенергия с ниска себестойност, което финансира тавана на цените за нашите консуматори. Дяволът, разбира се, е в детайлите и през следващите дни ще разберем повече от тях. Надявам се служебното правителство да е защитило българския интерес“, коментира Панев във Facebook. Той прогнозира, че това ще бъде темата на следващите дни, защото става въпрос за много милиарди.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама