Космическата мисия „Микроскоп“ потвърждава основата на теорията на Айнщайн

14:10, 18 сеп 22 / Любопитно 25 1977 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Космическата мисия „Микроскоп“ постигна рекордна прецизност в проверката на принципа на еквивалентността във физиката, предаде АФП. Това позволява да се провери Теорията на относителността на Айнщайн. 

Микросателитът „Микроскоп“ беше изстрелян през 2016 г. След изстрелването той се позиционира на 710 км височина и осигуряваше данни две години и половина. Микросателитът е конструиран от Националния център за научни изследвания във Франция. Данните от „Микроскоп“ се обработват в Обсерваторията на лазурния бряг, пише БТА.

През XVII век Галилей постановява принципа, според който две тела с различна маса и различен състав падат на земята по едно и също време. Три века по-късно астронавтите от мисията „Аполо 15“ илюстрират това откритие на Галилей с перо и чук, оставени да паднат на повърхността на Луната. 

Междувременно Нютон постановява принципа на еквивалентността между силата на гравитацията и силата на инерцията над тяло при ускорение. Това става основа на Теорията на относителността на Алберт Айнщайн. Тази теория описва гравитацията като изкривяване на пространство-времето, предизвикано от материята.  

Според учените Космосът е идеална среда за доказване на теорията, тъй като се избягват множеството влияния на земната повърхност. За доказване на научните теории са използвани цилиндри с различна маса и плътност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама